Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

Αυτοκτονία Σύριου πρόσφυγα στις Κεντρικές Φυλακές – Ανακοίνωση της ΚΙΣΑ



Η ΚΙΣΑ καλεί το κράτος να προχωρήσει σε πλήρη, αποτελεσματική και με πλήρη διαφάνεια διερεύνηση της πρόσφατης αυτοκτονίας Σύρου πρόσφυγα στις Κεντρικές Φυλακές, περιλαμβανομένων οποιωνδήποτε περιστατικών κακοποίησης του που προηγήθηκαν της αυτοκτονίας του, σύμφωνα με πληροφορίες  που έχουν τεθεί υπόψη της ΚΙΣΑ.  

Περαιτέρω, η ΚΙΣΑ θεωρεί επιτακτική πλέον την ανάγκη  ανεξάρτητης διερεύνησης του κλίματος θεσμικών διακρίσεων και ρατσισμού που επικρατεί στους χώρους φυλάκισης ή/και κράτησης μεταναστών και προσφύγων και τις επιπτώσεις του στα δικαιώματά τους, ο οποίος ενδεχομένως να πλήττει ακόμα και αυτό το δικαίωμα στη ζωή.

Η αυτοκτονία του Σύρου πρόσφυγα στις Κεντρικές Φυλακές θα πρέπει παράλληλα να οδηγήσει στον άμεσο τερματισμό των πολιτικών εξαθλίωσης και εξόντωσης των προσφύγων στην Κύπρο, οι οποίες πολύ συχνά οδηγούν, μεταξύ άλλων, τους πρόσφυγες στη φυλακή ή στην πλήρη εξαθλίωση. 

Η ΚΙΣΑ υπενθυμίζει ότι πριν λίγους μήνες, ακόμη ένας πρόσφυγας από τη Συρία αυτοκτόνησε στο χωριό Αρόδες, λόγω της  αναλγησίας των κυπριακών αρχών να ανταποκριθούν στο απελπισμένο κάλεσμα του για βοήθεια, αλλά και την έντονη ανησυχία για τη ζωή και την τύχη της οικογένειάς του.

Η ΚΙΣΑ θεωρεί ότι τα πιο πάνω περιστατικά είναι προϊόντα των απάνθρωπων και κατά παράβαση των διεθνών και ευρωπαϊκών υποχρεώσεων της Κύπρου πολιτικών, οι οποίες  στόχο έχουν, αρχικά, να στείλουν το μήνυμα ότι οι πρόσφυγες γενικά και  οι Σύριοι πρόσφυγες ειδικά δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην Κύπρο  και, στη συνέχεια, εάν τελικά καταφέρουν ν’ αποταθούν για προστασία, να τους εξαναγκάσουν να εγκαταλείψουν τη χώρα με δική τους «πρωτοβουλία», αφού τις περισσότερες φορές δεν μπορούν να τους απελάσουν στις χώρες τους.  

Αυτές οι πολιτικές, οι οποίες, με διάφορες ενέργειες και νομικά τεχνάσματα ή ακόμη και εντελώς παράνομα, προσπαθούν να παρεμποδίσουν την απρόσκοπτη πρόσβαση σε άσυλο,  παράγουν «απαγορευμένους» ή «παράνομους μετανάστες» αντί πρόσφυγες  και  στερούν όλα  τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο στις υλικές συνθήκες υποδοχής, έχουν δημιουργήσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες πολλοί πρόσφυγες προσπαθούν να εγκαταλείψουν την Κύπρο ακόμη και με πλαστά έγγραφα για να ζητήσουν προστασία σε άλλες χώρες της Ευρώπης. 

Ενέργειες που στο τέλος ποινικοποιούνται από το ίδιο το κράτος  που τους ωθεί στην παρανομία αφού δεν μπορούν να φύγουν από την Κύπρο νόμιμα, και που οδηγούν στην καταδίκη και φυλάκιση πολλών προσφύγων, όπου έχουν πλέον να αντιμετωπίσουν προφανώς άλλες παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους που τους οδηγούν ακόμα και στην αυτοκτονία.

Ακόμα και οι αναγνωρισμένοι από το κράτος πρόσφυγες είναι θύματα πολιτικών διακριτικής μεταχείρισης και αποκλεισμού που τους στερούν την πρόσβαση σε θεμελιώδη δικαιώματα, περιλαμβανόμενου και  του δικαιώματός  τους να ζουν με αξιοπρέπεια στη χώρα που υποτίθεται ότι τους παρέχει προστασία.

Η ΚΙΣΑ τονίζει ότι είναι οι πιο πάνω πολιτικές που οδήγησαν και άλλους πρόσφυγες να προχωρήσουν σε απεργία πείνας έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών, διεκδικώντας το δικαίωμά τους σε αξιοπρεπή διαβίωση και υπό συνθήκες πλήρους σεβασμού των δικαιωμάτων τους, η οποία διαρκεί εδώ και 42 ημέρες και η οποία ενδέχεται να οδηγήσει και σε περαιτέρω απώλεια ανθρώπινων ζωών, αφού οι πρόσφυγες, έναντι της πλήρους αναλγησίας και στην απουσία οποιασδήποτε ανταπόκρισης από το κράτος στα όσα δικαιολογημένα αιτούνται, είναι αποφασισμένοι να δώσουν ακόμη και τη ζωή τους.


Η ΚΙΣΑ ζητά την άμεση συμμόρφωση των κρατικών αρχών με το νόμο και το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο και τον τερματισμό της πολιτικής «απλής ανοχής» των Σύριων προσφύγων, παραχωρώντας τους άμεσα διεθνή προστασία και πρόσβαση στα δικαιώματα των προσφύγων. 

Τέλος, η  ΚΙΣΑ καλεί το κράτος να προχωρήσει στον άμεσο τερματισμό της ποινικοποίησης του δικαιώματος στο άσυλο και τον τερματισμό των ποινικών διώξεων εναντίον προσφύγων που προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση στο δικαίωμα αυτό που η Κύπρος τους στερεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: