Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Αίγυπτος: Αντίσταση στην καταστολή

Ένας νέος νόμος που απαγορεύει τις διαδηλώσεις είναι η πιο πρόσφατη επίθεση της κυβέρνησης που έχει διορίσει ο στρατός στην Αίγυπτο. Την περασμένη βδομάδα γυναίκες που διαδήλωναν ενάντια στα στρατοδικεία δέχθηκαν επίθεση με αντλίες νερού και 17 από αυτές απήχθησαν από την αστυνομία. Συντρόφισσες τους κατάφεραν να τις εντοπίσουν και να τις απελευθερώσουν. Κατάφεραν τελικά να διαδηλώνουν όλες μαζί έξω από το αστυνομικό τμήμα που βρίσκονταν οι υπόλοιπες συλληφθείσες.

Ο στρατός έκανε την πρώτη του απόπειρα να εισβάλει σε πανεπιστημιούπολη. Το αποτέλεσμα ήταν ένας φοιτητής να χάσει τη ζωή του. Στο νεκροτομείο αποκαλύφθηκε ότι είχε δεχθεί τρεις σφαίρες. Όλα αυτά ενώ συμπληρώνονταν δύο χρόνια από τη “μάχη της οδού Μοχάμεντ Μαχμούντ”, πολύ κοντά στην πλατεία Ταχρίρ, όπου δολοφονήθηκαν 40 άνθρωποι. Η επέτειος έγινε αφορμή για να βγουν στο δρόμο χιλιάδες άνθρωποι.

Ο Χάτεμ Ταλίμα, μέλος των Επαναστατών Σοσιαλιστών, πήρε μέρος στη διαδήλωση στο Κάιρο και περιγράφει: “Έκλαιγα από συγκίνηση. Η διαδήλωση ήταν τόσο ενθουσιώδης, ο κόσμος έπαιρνε πίσω τη χαμένη του αυτοπεποίθηση. Ήταν πολύ σημαντική μέρα”. Ο στρατός πήρε την εξουσία στις 3 Ιούλη μετά από ένα κύμα διαδηλώσεων που ανέτρεψαν τον Μοχάμεντ Μούρσι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας από την προεδρία. Τα συνθήματα που χρησιμοποίησαν οι διαδηλωτές ήταν γνωστά από την εποχή της επανάστασης που ανέτρεψε τον Μουμπάρακ το 2011.

“Είμαι περήφανος για το κόμμα μου”, λέει ο Χάτεμ. “Τους τελευταίους μήνες είμαστε μια μειοψηφική φωνή, αλλά αυτό σημαίνει ότι έχουμε λίγο περισσότερο χώρο για να οργανώσουμε. Οι διαδηλώσεις συνδέονται με μια μικρή άνοδο και στους εργατικούς αγώνες. Το κλίμα αλλάζει.”

Οι διαδηλώσεις οργανώθηκαν από το “Επαναστατικό Μέτωπο”. Ο Χάτεμ εξηγεί τις ρίζες του. 

“Ιδρύσαμε το Επαναστατικό Μέτωπο για να αντιμετωπίσουμε την βαθιά πόλωση που ακολούθησε την πτώση του Μούρσι. Από τη μια μεριά ήταν αυτοί που στήριξαν ανεπιφύλακτα το στρατό και υποστήριξαν τις επιθέσεις απέναντι στην Αδελφότητα. Από την άλλη μεριά ήταν οι υποστηρικτές της Αδελφότητας. Το Επαναστατικό Μέτωπο ήταν ένας τρόπος να ενώσουμε όλους αυτούς που είναι αντίθετοι στο στρατό αλλά δεν θέλουν την επιστροφή του Μούρσι. Μαζί με τους Επαναστάτες Σοσιαλιστές στο Μέτωπο συμμετέχει το Κίνημα 6ης Απρίλη και πολλοί ανεξάρτητοι αριστεροί, όπως η συγγραφέας Άχνταφ Σουέιφ.

Τους τελευταίους τέσσερις μήνες πολλές από τις επαναστατικές δυνάμεις έχουν εξαφανιστεί. Για ένα διάστημα οι μόνοι που έβγαιναν στους δρόμους ήταν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι. Ο αριθμός των απεργιών έπεφτε. Τα φιλο-στρατιωτικά ΜΜΕ (δηλαδή όλα τα ΜΜΕ) καταγγέλλουν συχνά τους Επαναστάτες Σοσιαλιστές ως ‘προδότες'”.

Έκρηξη

Οι πρώτες κινήσεις της αστυνομίας να μπει σε πανεπιστημιουπόλεις προκάλεσαν έκρηξη. “Θέλω να τους δω να προσπαθούν”, λέει ο Ομάρ Σάχερ, φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου και μέλος του Μετώπου. “Θα περάσουν πάνω από τα πτώματα μας”.

Οι φιλελεύθεροι και ένα κομμάτι της Αριστεράς υποστηρίζουν το στρατό σε αυτές τις κινήσεις. Το μπλοκ των φιλελεύθερων “Μέτωπο Εθνικής Σωτηρίας” μετά από μια επίθεση σε διαδήλωση της Αδελφότητας, ανακοίνωσε πως “Σήμερα η Αίγυπτος σήκωσε το κεφάλι της ψηλά. Το Μέτωπο Εθνικής Σωτηρίας χαιρετίζει την αστυνομία και τις ένοπλες δυνάμεις. Οι δικτάτορες του Κόλπου έχουν χαιρετίσει το νέο καθεστώς ως επιστροφή της παλιάς τάξης πραγμάτων και έχουν προσφέρει χρηματοδότηση. Ο Σάμεχ Ναγκίμπ από τους Επαναστάτες Σοσιαλιστές σημειώνει πως η υποστήριξη των φιλελεύθερων προς το στρατό έχει φτάσει πλέον στο σημείο ώστε να υποστηρίζουν και τους δικτάτορες του Κόλπου.

“Ο επικεφαλής του Αιγυπτιακού Λαϊκού Ρεύματος, Χαμντίν Σαμπάχι, εκθείασε το ρόλο της Σαουδικής Αραβίας. Επανέλαβε την υποστήριξή του για τις επιθέσεις του καθεστώτος κατά των διαδηλωτών. Ο βασιλιάς, αυτός ο νο1 εχθρός της αιγυπτιακής επανάστασης, ξαφνικά έγινε ήρωας”.
Η στρατηγική ελέγχου και ενσωμάτωσης της επανάστασης που ακολουθεί ο στρατός τους έχει οδηγήσει να διορίσουν ηγέτη των ανεξάρτητων συνδικάτων, τον Καμάλ Αμπού Εϊτά, ως Υπουργό Εργασίας.

Ο στρατός αναγνωρίζει τον κρίσιμο ρόλο που έπαιξε η οργανωμένη εργατική τάξη στην επανάσταση και θέλει να τον καταπνίξει. Ο Αμπού Εϊτά αποδέχθηκε και πλέον βγάζει ανακοινωθέντα ενάντια σε απεργίες για ‘να υπάρξει εθνική ανοικοδόμηση'. Τα εκατομμύρια φτωχοί και εργάτες που ζουν στην εξαθλίωση “έχουν πολλές προσδοκίες από το στρατό”, λέει ο Χάτεμ. “Όμως η κατάσταση είναι ανησυχητική και ο κόσμος χάνει την υπομονή του”.

Οι εργάτες στην εταιρεία Κριστάλ Ασφούρ, τη μεγαλύτερο παραγωγό γυαλιού από μόλυβδο στον κόσμο, είναι ένα μόνο παράδειγμα από τους πρόσφατους εργατικούς αγώνες. Βρίσκονται σε απεργία για πάνω από δυο βδομάδες και απαιτούν μονιμοποίηση των 11 χιλιάδων συμβασιούχων συναδέλφων τους. Συνολικά οι εργάτες είναι 18 χιλιάδες.


“Στους δημόσιους υπάλληλους ο στρατός έχει υποσχεθεί καθιέρωση κατώτατου μισθού από το Γενάρη. Αυτό έχει οδηγήσει πολλούς άλλους εργάτες να ρωτάνε 'γιατί όχι και σε εμάς;'”, εξηγεί ο Χάτεμ. “Όμως, η οικονομία είναι σε πολύ αδύναμη κατάσταση και η κυβέρνηση δεν μπορεί να υλοποιήσει όλα αυτά τα αιτήματα. Ο στρατός έχει προς τα παρόν κερδίσει την μάχη ώστε να παρουσιάζεται ως εκφραστής της επανάστασης προς όφελος των μαζών. Όμως η μάχη συνεχίζεται. 

Η επαναστατική διαδικασία είναι πολύ σύνθετη. Θα υπάρξουν νίκες και πολλές ήττες. Όμως, μετά από κάθε μάχη ο κόσμος παίρνει μαθήματα για το μέλλον”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: