Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

ΝΙΚΗΣΑΝ ΟΙ ΑΠΕΡΓΟΙ ΣΤΟ ”ΕΛΛΗΝΑΣ DIY”! ΕΛΗΞΕ Η ΑΠΕΡΓΙΑ


Μετά την απόρριψη της χθεσινής πρότασης και της απόφασης να συνεχίσει η απεργία πιο δυναμικά, η διοίκηση ήρθε σήμερα το πρωί με καινούργια πρόταση μέσω της ΟΕΒ την οποία και αποδέχτηκαν οι απεργοί. 

Η διοίκηση υπόγραψε δέσμευση με την οποία αναγνωρίζει την οφειλή του 13oυ μισθού τον οποίο θα καταβάλει με χρονοδιάγραμμα και θα διορθώσει τις στρεβλώσεις στους μισθούς επαναφέροντας τους στα νόμιμα επίπεδα (οι λεπτομέρειες θα διευκρινιστούν τις επόμενες μέρες και για αυτό οι εργαζόμενοι είναι σε ετοιμότητα). 

Επιπλέον, απέσυρε τις προειδοποιητικές επιστολές και πλέον αναγνωρίζει το δικαίωμα συνδικαλισμού των εργαζομένων, την συντεχνία τους και την τοπική επιτροπή τους που στήθηκε από σήμερα με δύο εκλεγμένους εκπρόσωπους από τους εργαζόμενους, κάτι πολύ σημαντικό για την συνέχεια. 

Μετά την συμφωνία οι απεργοί μπήκαν με ακμαίο ηθικό στο κατάστημα με την συνοδεία των συνδικαλιστών της ΠΕΟ (της μόνης, οφείλουμε να πούμε, συντεχνίας που ασχολήθηκε και στήριξε την απεργία), ανακοίνωσαν στην διεύθυνση την δημιουργία επιτροπής εργαζομένων και τους δύο εκπρόσωπους και έπιασαν κανονικά δουλειά. 

Οι εργαζόμενοι κατανοούν φυσικά ότι κερδήθηκε μόνο μια μάχη και ότι είναι πιθανόν να αντιδράσουν ξανά, ακόμη πιο δυναμικά, αν δεν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα. Τα συμφωνηθέντα ισχύουν για όλους τους εργαζόμενους της επιχείρησης και όχι μόνο για τους απεργούς και αυτό θα πρέπει να προβληματίσει τους υπόλοιπους εργαζόμενους για την θέση που πήραν και για το ποιοι είναι μαζί τους και ποιοι εναντίον τους: Η θέση πρέπει να είναι δίπλα από τους συναδέλφους τους. Ο αγώνας των συναδέλφων τους ήταν και δικός τους αγώνας.

Οι απεργοί μετά από εφτά μέρες σε δύσκολες συνθήκες, με πολλά προβλήματα,  είχαν το πείσμα και την αγωνιστικότητα και άντεξαν παρά το όσα  πίστευαν διοίκηση και απεργοσπάστες. Μας έδειξαν τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε αν θέλουμε να μην είμαστε άβουλοι σκλάβοι των εργοδοτών, να μην ζούμε μια ζωή δουλεύοντας με μισθό πείνας για να κάνουμε πλούσια τα αφεντικά. Οι δικαιολογίες περί κρίσης δεν πιάνουν:  Η κρίση είναι του κεφαλαίου. Δεν μοιραστήκαμε τα κέρδη, δεν θα μοιραστούμε τις ζημιές. Θέλουμε να ζήσουμε!

Ας διαδοθεί ο δικαιωμένος αγώνας τους σε όλους τους χώρους εργασίας για ακολουθηθεί το παράδειγμα. Τους αξίζουν χίλια μπράβο! Ευχαριστούμε!

Τρίτη 6 Αυγούστου  

Με αποφασιστικότητα και λεβεντιά απέρριψαν οι απεργοί πρόταση που έγινε από την εργοδοσία, η οποία ουσιαστικά δεν περιλάμβανε κάποια υποχώρηση από την πλευρά του εργοδότη και άφηνε τους εργαζόμενους να συνεχίζουν να δουλεύουν σκληρά για μισθό πείνας. Μέτα από αυτό, η απεργία μπήκε σε ένα νέο στάδιο και η πίεση και η κλιμάκωση της έντασης από την εταιρεία αναμένεται να αυξηθεί.  

Εκτός από την πίεση της εταιρείας, η πίεση των συνθηκών, καιρικών και οικονομικών, είναι μεγάλη και οι απεργοί χρειάζονται την έμπρακτη στήριξη όλων όσων δεν κερδίζουν εκμεταλλεύοντας την εργασία άλλων, όσων βιώνουν την καταπίεση και τον εξευτελισμό  στο πετσί τους καθημερινά μέσα στα σύγχρονα κάτεργα, όσων ξέρουν να διακρίνουν το Δίκαιο από το Άδικο.

ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΑΓΩΝΑΣ, ΑΓΩΝΑΣ ΟΛΩΝ!! ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΣΗΜΑΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΞΥΠΝΗΣΕΙ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΛΗΘΑΡΓΟ!!! ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ….ΚΑΙ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ


Δευτέρα 5 Αυγούστου

Δύσκολη μέρα σήμερα, όπως είχαμε υπολογίσει και χθες ο εργοδότης έχει αρχίσει μέσα σε κλίμα αβεβαιότητας και τρομοκρατίας τις απολύσεις των μερικώς απασχολούντων κ ας έχουν πιάσει δουλειά  μερικές μόλις βδομάδες πριν, αντικαθιστώντας τους με άλλους μερικώς απασχολούντων. 

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο εργοδότης έχει προχωρήσει σε ένταξη του στην ΟΕΒ η οποία θα τον αντιπροσωπεύσει σε τυχόν διάλογο με τους αντιπροσώπους των απεργών. Όπως έχουμε πει και προηγουμένως ο αγώνας αυτός είναι για όλους τους εργαζόμενους και η στήριξή τους είναι υποχρέωση. Οι απεργοί μέρα με την μέρα γίνονται πιο αποφασιστικοί, δυναμώνουν και δείχνουν τον δρόμο και σε άλλους!

Αυτούσια η ανακοίνωση των απεργών:

“Φίλες, Φίλοι
Επικοινωνούμε μαζί σας για να σας ευχαριστήσουμε για την μέχρι στιγμής στήριξη και να σας ζητήσουμε όπως συνεχίσετε να είστε μαζί μας σ αυτό τον αγώνα που κάνουμε για να υπερασπιστούμε το συνάδελφο μας από την άδικη απόλυση

Η μάχη που δίνουμε πρέπει να έχει επιτυχία γιατί αυτή είναι μάχη ενάντια στην αυθαιρεσία του εργοδότη που δια της τρομοκρατίας θέλει να μας επιβάλει να εργαζόμαστε σε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα.

Η εργοδοσία αρνείται να προσέλθει σε διάλογο μαζί μας και θεωρεί «ανάρμοστη συμπεριφορά» όταν κάποιος ζητά εξηγήσεις γιατί παραβιάζονται τα βασικά του εργατικά δικαιώματα.

Σίγουρα οι καιροί είναι δύσκολοι, όμως χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλο και όλοι μαζί να σταθούμε ανάχωμα στις επιδιώξεις των εργοδοτών.

Να μην επιτρέψουμε στο βωμό της οποιασδήποτε επανεκκίνησης της οικονομίας ως νέα Ιφιγένεια να γίνουν θυσία τα εργατικά μας δικαιώματα.

Οι απεργοί
της
ELLINAS D.I.Y ”

Κυριακή 4 Αυγούστου

4η μέρα και οι απεργοί παρέμειναν μέσα στον αφόρητο Αυγουστιάτικο καύσωνα έξω από την πύλη και δείχνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν μέχρι την δικαίωση τους. Η διεύθυνση συνέχισε με ακόμη πιο προκλητικό τρόπο την προσπάθεια να κάμψει τους απεργούς χρησιμοποιώντας απειλές, απεργοσπάστες και πλέον και εταιρεία σεκιούριτι αλλά υποτιμά την αγωνιστική διάθεση των εργαζομένων.  

Με βάση και στατιστικά που πάρθηκαν, πάνω από το 80% των πελατών στηρίζουν την απεργία δεν εισέρχονται στο κατάστημα. Εκτός από την ΠΕΟ, οι υπόλοιπες συντεχνίες δεν έδειξαν κανένα ενδιαφέρον, ούτε με κάποιο μήνυμα συμπαράστασης. Η διεύθυνση καλλιεργεί την ψευδαίσθηση στους απεργοσπάστες (κυρίως part timers) ότι θα ευνοηθούν με την μη συμμετοχή τους στην απεργία, είτε μέσω μισθών είτε μέσω μονιμοποίησης. Κάτι τέτοιο είναι αβάσιμο μιας και ο βασικός λόγος της απεργίας είναι η προσπάθεια της εταιρείας να αντικαταστήσει τους μόνιμους με part-timers οι οποίοι δεν έχουν στην ουσία κανένα εργασιακό δικαίωμα και είναι απροστάτευτοι στις ορέξεις του εργοδότη. 

Οι απεργοί έδωσαν ραντεβού και για 5η μέρα και θα είναι εκεί από τις 7:30 το πρωί μέχρι τις 7:00 το βράδυ. Η υλική και ψυχολογική υποστήριξη σας είναι πολύτιμη.

Σάββατο 3 Αυγούστου
        
Οι απεργοί συνέχισαν και σήμερα την απεργία τους για 3η συνεχή μέρα. Μέσα σε ένα κλίμα αλληλεγγύης και απόλυτα συναδελφικό, οι εργαζόμενοι του “Έλληνας DIY” συνέχισαν τον αγώνα τους μέσα σε πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες λόγω καύσωνα αλλά με ακμαίο ηθικό και αγωνιστικό πνεύμα. 

Σήμερα λόγω του γεγονότος ότι ήταν μέρα η οποία συνήθως υπάρχει μεγάλη προσέλευση κόσμου στο εν λόγω κατάστημα, ο εργοδότης προέβη σε μια σειρά από κινήσεις πανικού (έχει προσλάβει άτομο έξω από τις πύλες για να λέει στους πελάτες ότι το κατάστημα λειτουργεί κανονικά) με σκοπό να σπάσει την απεργία ή/και την ψυχολογία των απεργών, χωρίς ωστόσο επιτυχία αφού οι πελάτες ήταν συντριπτικά υπέρ των απεργών και έφευγαν εις ένδειξη συμπαράστασης.
     
Όσο οι μέρες περνούν, και ο εργοδότης αρνείται πεισματικά ακόμη και να μιλήσει με αντιπροσωπεία των απεργών για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους, οι απεργοί θα κλιμακώσουν τα μέτρα τους για την δικαίωση, δεδομένου και της ψυχολογίας που ανεβαίνει συνεχώς! Την Κυριακή θα είναι και πάλι έξω από τις πύλες του καταστήματος για 4η συνεχή μέρα! Αυτός είναι αγώνας όλων των εργαζομένων και οφείλουμε όλοι να τους στηρίξουμε!

Παρασκευή 2 Αυγούστου

     
Με επιτυχία συνεχίστηκε η απεργία και την 2η μέρα. Στην συντριπτική πλειοψηφία τους οι εργαζόμενοι παρέμειναν έξω από την πύλη μέσα στον καύσωνα ολόκληρη την μέρα αποφασισμένοι να μην υποχωρήσουν παρά τις εκκλήσεις της εταιρείας. Ο περισσότερος κόσμος που ερχόταν έδειχνε ένθερμα την συμπαράσταση του όταν ενημερωνόταν για τους λόγους της απεργίας, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ”καλά τους κάμνετε”, ”μαζί σας, τζιαι μεις τα ίδια περνούμε”. Το Σάββατο, η μέρα της εβδομάδας με την περισσότερη κίνηση, είναι και η πιο κρίσιμη μέρα της απεργίας. Οι εργαζόμενοι, και όσοι επιθυμούν να τους συμπαρασταθούν, θα είναι εκεί από τις 7:30 το πρωί.

Πέμπτη 1 Αυγούστου
     
Απεργία ξεκίνησαν σήμερα οι εργαζόμενοι στο μεγάλο κατάστημα ”ΕΛΛΗΝΑΣ DIY”στην Ανθούπολη. Η απόφαση αυτή ήταν αποτέλεσμα μιας σειράς απαράδεκτων κινήσεων από μέρους της διεύθυνσης όπως η παράνομη απόλυση σήμερα ενός εργαζόμενου με την αιτιολογία ότι ”δεν μίλησε καλά στον διευθυντή”. 

Η διεύθυνση το τελευταίο διάστημα αποκόπτει μισθούς και καθυστερεί στην καταβολή τους, δεν πληρώνει υπερωριακή εργασία που γίνεται, αποκόπτει το διάλειμμα από τον μισθό χωρίς καν να γίνει το διάλειμμα και σαν επιστέγασμα τρομοκρατεί και απειλεί τους εργαζόμενους με διάφορους τρόπους συμπεριλαμβανομένου και προειδοποιητικής επιστολής με γελοίες κατηγορίες που δόθηκε σε εργαζόμενους που τολμούν να διαμαρτυρηθούν για τα αυτονόητα. 

Οι απεργοί καταγγέλουν ότι θα τους απολύσουν ή θα τους αναγκάσουν να παραιτηθούν μέσω τρομοκρατίας για να προσλάβουν ωρομίσθιουςpart timers και στην χυδαία δικαιολογία ότι ”δεν υπάρχουν λεφτά” απαντούν ότι η επιχείρηση αυτή την βδομάδα παραγγέλνει και παραλαμβάνει εμπορεύματα άνω των 500 000 ευρώ.
    
Στον συνδικαλιστή της ΠΕΟ που ήρθε στον χώρο ο διευθυντής ανέφερε ότι ”όποιος σου μιλήσει θα τον απολύσω”. Αφού οι απεργοί συγκεντρώθηκαν έξω από την πύλη ενημερώνοντας τους πελάτες ότι γίνεται απεργία, η διεύθυνση κάλεσε την αστυνομία ισχυριζόμενη ψευδώς ότι οι απεργοί δέρνουν και απειλούν τους πελάτες ενώ στην πραγματικότητα οι πελάτες έδειχναν κατανόηση και στήριξη με το να αποχωρήσουν ή ακόμα και με δηλώσεις συμπαράστασης. Η διεύθυνση πιθανότατα θα φέρει εργαζόμενους από το άλλο κατάστημα στη Λεμεσό για να σπάσει την απεργία για αυτό και είναι αναγκαία η επιτυχής περιφρούρηση της απεργίας αύριο από νωρίς το πρωί.
   
Το περιστατικό πρέπει να ιδωθεί σαν μέρος της γενικότερης επίθεσης στους εργαζομένους με την δικαιολογία της κρίσης και την προσπάθεια των εργοδοτών να διατηρήσουν ή να αυξήσουν τα κέρδη τους μέσω μείωσης του εργατικού κόστους, δηλαδή των μισθών. Η δε δικαιολογία ότι ”δεν υπάρχουν λεφτά” δεν αξίζει σχολιασμού. Αρκεί να κοιτάξει κανείς τα σπίτια, τα αυτοκίνητα, τα κότερα και τα παλάτια των αφεντικών του για να δει αν έχουν λεφτά ή όχι.

    
Μια μικρή νίκη για τους εργαζόμενους μιας μεγάλης επιχείρησης που αγωνίζονται να επιβιώσουν ,μέσα σε αυτούς τους καιρούς της τρομοκρατίας τους, είναι πολύ σημαντική για όλη την εργατική τάξη και τους αγώνες που όλοι θα αναγκαστούμε να δώσουμε…ας τους στηρίξουμε έμπρακτα για να νικήσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: