Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Κώστας Σακκάς: Κορυφαίο ζήτημα δημοκρατίας η άμεση απελευθέρωση του

                                                Η φωτογραφία είναι από την κορυφή του Ολύμπου

Την 34η ημέρα απεργίας πείνας διανύει ο Κώστας Σακκάς, που εξακολουθεί να κρατείται «προσωρινά» χωρίς δίκη από τις 4 Δεκεμβρίου του 2010 και νοσηλεύεται στον ειδικό θάλαμο κρατουμένων του ΓΝ Νίκαιας. 

Κάθε μέρα, κάθε ώρα που συνεχίζεται η πρωτοφανής παράνομη και εκδικητική συνέχιση της κράτησής του αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης μη αναστρέψιμων βλαβών ή ακόμα και αιφνίδιου θανάτου, καθώς ο ασθενής έχει χάσει πάνω από το 15% του σωματικού του βάρους και σύμφωνα με την πιο πρόσφατη γνωμάτευση της παθολόγου που τον εξέτασε, «είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι η συνέχιση της αποχής του από το φαγητό θα οδηγήσει σε βέβαιο θάνατο». 

Ο ίδιος ο αναρχικός Κώστας Σακκάς που από την πρώτη στιγμή έχει τονίσει ότι η απόφασή του για απεργία πείνας, παρά την επιβαρυμένη κατάσταση της υγείας του, «δεν αποτελεί κίνηση απελπισίας, αλλά συνέχισης του αγώνα», είναι αποφασισμένος ή να φύγει ελεύθερος από τον ειδικό θάλαμο κρατουμένων του νοσοκομείου ή να πεθάνει μαχόμενος για τα δικαιώματα όλων, έχοντας ξεκαθαρίσει ότι δεν επιστρέφει στο κελί των φυλακών.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να αποφασίσει το Συμβούλιο Εφετών για την αίτηση αποφυλάκισης της υπεράσπισης για λόγους υγείας, με τον εισαγγελικό λειτουργό Γιάννη Μωραϊτάκη να εισηγείται την απόρριψη της αίτησης.

«Πάμε μέχρι τη νίκη, μέχρι το τέλος, ρε!», φώναξε όσο πιο δυνατά μπορούσε την Παρασκευή από το παράθυρο του ειδικού θαλάμου του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας ο Κώστας Σακκάς, σηκώνοντας αγωνιστικά τη γροθιά του στον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί έξω από το νοσοκομείο για να εκφράσει τη συμπαράσταση στον αγώνα του και στο δίκαιο αίτημα  να αφεθεί ελεύθερος. Οι συγκεντρωμένοι ξέσπασαν σε χειροκροτήματα, φωνάζοντας «Κώστα, γερά ως τη λευτεριά» και «το πάθος για τη λευτεριά είναι δυνατότερο απ’ όλα τα κελιά». Πριν τη συγκέντρωση είχε γίνει μοτοπορεία αλληλεγγύης από τα Προπύλαια μέχρι το νοσοκομείο.



Παρά την προσπάθεια των καθεστωτικών ΜΜΕ να θάψουν ή να υποβαθμίσουν το θέμα, το κύμα αλληλεγγύης δυναμώνει κάθε μέρα, το ζήτημα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και αναδεικνύεται καθημερινά από ΜΜΕ του εξωτερικού ως ακραίο παράδειγμα και αποτέλεσμα ενός αντιδημοκρατικού και αυταρχικού καθεστώτος εκτάκτου ανάγκης που έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα των μνημονίων ενώ αρκετοί συγκρίνουν την περίπτωση του Κώστα Σακκά με τον αγώνα πασίγνωστων πολιτικών κρατούμενων, όπως του ιρλανδού Μπόμπι Σαντς. Και τότε αρχικά η βρετανική κυβέρνηση ισχυριζόταν ότι οι απεργοί πείνας ήταν «περιθωριακοί» που «κανέναν δεν εκπροσωπούσαν».

Το χαρακτηριστικό τίτλο «Στην Ελλάδα όλα κινούνται γρήγορα, εκτός από τη δικαιοσύνη για τον Κώστα Σακκά» φέρει άρθρο στην ηλεκτρονική έκδοση του Γκάρντιαν. Η πανελλήνια κατακραυγή ανάγκασε ακόμα και το μνημονιακό ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου –με τεράστια δόση υποκρισίας– να κρατήσει αποστάσεις από την αντισυνταγματική κράτηση και να εκφράσει στον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου τη δήθεν ανησυχία του για το «δικαιολογημένο προβληματισμό που προκαλεί η συνέχιση της κράτησης στον νομικό κόσμο της χώρας και σε οργανώσεις, κινήσεις και κινήματα προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα και την Ευρώπη». Λες και το ΠΑΣΟΚ δεν «αντιπροεδρεύει» στη κυβέρνηση, αλλά ζει σε άλλη χώρα, σε άλλο πλανήτη.

«Η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, οι δικαστικές και κρατικές αρχές αναλαμβάνουν σοβαρότατες ευθύνες για ό,τι και αν συμβεί από εδώ και πέρα. Η φυλάκιση χωρίς δίκη για πάνω από 30 μήνες του Κ. Σακκά, κατά παράβαση κάθε έννοιας νόμου, ακόμα και των δικών τους υπεραντιδραστικών νόμων, θέλει να δώσει μήνυμα σε κάθε αγωνιζόμενο άνθρωπο ότι η κυβέρνηση και το κράτος μπορούν να λειτουργούν ανεξέλεγκτα όταν πρόκειται για τον εχθρό λαό», τονίζει σε ανακοίνωση της η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που στηρίζει τις κινητοποιήσεις και τις πρωτοβουλίες για την άμεση απελευθέρωση του Κ. Σακκά.

Χαρακτηριστική της διάστασης που έχει πάρει το ζήτημα είναι και η μεγάλη και ακαριαία ανταπόκριση του κόσμου στην πρωτοβουλία της Κίνησης για τις Ελευθερίες και τα Δημοκρατικά Δικαιώματα της Εποχής μας (ΚΕΔΔΕ) για την άμεση αποφυλάκιση του πολιτικού κρατούμενου Κώστα Σακκά. Μέχρι την Παρασκευή το βράδυ, οι επώνυμες υπογραφές είχαν ξεπεράσει τις 4.500 (σ.σ ο αριθμός πλέον προσεγγίζει τις 7.000)  Δεύτερο βήμα για την ΚΕΔΔΕ είναι η δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας και η μαζική παράδοση του ψηφίσματος στο υπουργείο Δικαιοσύνης τη Δευτέρα 8 Ιουλίου στις 7.30 μ.μ.

Η πρωτοβουλία έχει απευθύνει κάλεσμα σε σωματεία εργαζομένων, μαζικούς φορείς, συλλογικότητες γειτονιάς, φοιτητικούς συλλόγους, γιατρούς, εκπαιδευτικούς, καλλιτέχνες, πανεπιστημιακούς, ποιητές, συγγραφείς, δημοσιογράφους και καθέναν που αρνείται το αυταρχικό μέλλον που είναι ήδη εδώ προτάσσοντας το σύνθημα: «Όχι στο ελληνικό Γκουαντάναμο. Αποφυλάκιση τώρα του Κώστα Σακκά».

Δεν υπάρχουν σχόλια: