Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

Αποφυλακίστηκε ο Κώστας Σακκάς!

Την αποφυλάκιση του Κώστα Σακκά, που ήταν σε απεργία πείνας εδώ και 38 μέρες, αποφάσισε το Συμβούλιο εφετών, μετατρέποντας την παράνομη κράτηση σε περιοριστικούς όρους  με καταβολή χρηματικής εγγύησης 30.000 ευρώ. Από νωρίς το πρωί της Πέμπτης, πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί στο Εφετείο σε συμπαράσταση προς τον Κ. Σακκά και ανέμενε την απόφαση του δικαστηρίου.

Σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών, ο Σακκάς μπορεί να αφεθεί ελεύθερος με την επιβολή των εξής περιοριστικών όρων: απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, υποχρεωτικής εμφάνισης κάθε Δευτέρα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του, υποχρεωτικής διαμονής στην οικία που έχει δηλώσει ως κατοικία του, απαγόρευσης οποιασδήποτε επαφής και επικοινωνίας με συγκατηγορουμένους του στην υπόθεση των «Πυρήνων», χρηματικής εγγύησης 30.000 ευρώ και απαγόρευσης μετακίνησης εκτός του νομού Αττικής.

Στον Κώστα Σακκά, μόνο κρατούμενο στην Ελλάδα που βρίσκεται προφυλακισμένος εδώ και δυόμισι χρόνια χωρίς να έχει δικαστεί, συμπαραστάθηκε ένα πλατύ κίνημα αλληλεγγύης που συχνά αντιμετώπισε και την άγρια κρατική καταστολή. Η εξέλιξη αυτή πρόκειται για μεγάλη νίκη του κύματος αλληλεγγύης που παρά τη σιωπή των επίσημων ΜΜΕ κατάφερε να εκφράσει τη μεγάλη κοινωνική οργή. Φυσικά, οφείλεται κυρίως στο ψυχικό σθένος του ίδιου του Κώστα Σακκά που έδωσε αυτή τη μάχη με το μόνο όπλο που του έμεινε, το ίδιο του το σώμα.
Η δύναμη και η αξιοπρέπεια του Κώστα Σακκά νίκησε, το ίδιο και η αλληλεγγύη. 

Ο Κώστας Σακκάς έχει ήδη συμπληρώσει 31 μήνες προφυλάκισης -πέραν κάθε νόμιμου ορίου- χωρίς να έχει δικαστεί. Παρά ταύτα, το Συμβούλιο Εφετών είχε αποφασίσει προσφατα να επεκτείνει χρονικά την προφυλάκισή του κατά 6 μήνες.

Το γεγονός προκάλεσε κύμα αντιδράσεων από κοινωνικούς φορείς, οργανώσεις και απλούς πολίτες.

Ο Κ.Σακκάς κατηγορείται για συμμετοχή στην οργάνωση Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς -κατηγορία που ο ίδιος αρνείται, υπερασπιζόμενος όμως την αναρχική του ταυτότητα.

Η κατάσταση της υγείας του, μετά από 38 ημέρες απεργίας πείνας, είναι πάντως κρίσιμη. Ο γιατρός Θ.Καραμπέλης, που ενημέρωσε χθες για την πορεία της υγείας του, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μίλησε για «τελική φάση κατά την οποία εξασθενούν όλα τα όργανα».

Όπως είπε ο γιατρός, ο Κ.Σακκάς έχει χάσει το 20% του σωματικού βάρους του, δηλαδή 16 κιλά και «ανά πάσα στιγμή κινδυνεύει από κολπική μαρμαρυγή, η καρδιά του αποδομείται. Κινδυνεύει ακόμη από τύφλωση, νεφρική και υπατική ανεπάρκεια. Οι συνέπειες είναι μη αναστρέψιμες».

Δράσεις αλληλεγγύης έγιναν και στην Κύπρο αυτές τις μέρες. Χτες έγινε παρέμβαση στην ελληνική πρεσβεία στην Λευκωσία με ανάρτηση πανό και μοίρασμα κειμένων, ενώ πανό αλληλεγγύης υπήρχε και στο γήπεδο από οπαδούς της Ομόνοιας. Παρεμβάσεις με πανό και έντυπο υλικό έγιναν και στην Λεμεσό. 


Σήμερα είχε προγραμματιστεί από διάφορες συλλογικότητες μεταξύ των οποίων και εμείς, συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την ελληνική πρεσβεία στην Λευκωσία όμως μας πρόλαβε η απόφαση του εφετείου και η ευχάριστη είδηση της αποφυλάκισης του Κώστα, έτσι ακυρώθηκε η συγκέντρωση. Θα γίνουν όμως πολύ σύντομα εκδηλώσεις αλληλεγγύης και οικονομικής ενίσχυσης για να συμβάλουμε και μεις στη αποπληρωμή της χρηματικής εγγύησης που επέβαλε το εφετείο στον Κώστα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: