Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Πορεία των εργαζομένων στις τράπεζες προς την βουλή. Κάτω τα χέρια από τα ταμεία προνοίας!

 Σε δίωρη προειδοποιητική στάση εργασίας κατήλθαν σήμερα από τις 12:30 μέχρι τις 14:30 οι τραπεζικοί υπάλληλοι, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία τους για τις εξελίξεις στην οικονομία, καθώς και για τα Ταμεία Προνοίας που μεγάλο μέρος τους ήταν κατατεθειμένο στις τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή.

Ακολούθως οι υπάλληλοι των τραπεζών συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία της Ένωσης Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου (ΕΤΥΚ) και αυτή την ώρα πραγματοποιούν πορεία προς τη Βουλή, όπου στην Ολομέλεια θα διεξαχθεί συζήτηση για την οικονομική κρίση.

Οι τραπεζοϋπάλληλοι διαμηνύουν ότι δεν θα δεχθούν καμία απόλυση συναδέλφου τους, καθώς και ότι είναι αποφασισµένοι να μην δεχτούν οποιαδήποτε ρύθµιση η οποία δεν θα κατοχυρώνει τα Ταµεία Προνοίας.

«Η εξαίρεση των Ασφαλιστικών Εταιρειών από το Κούρεµα (∆ιάταγµα) αποτελεί έµπρακτη απόδειξη ότι αν κάποιοι «δικοί» μας, όχι η Τρόικα, ήθελαν, μπορούσαν να τα διασφαλίσουν. ∆εν μπορεί να διασφαλίζονται οι καταθέσεις των Ασφαλιστικών Εταιρειών και τα Ταµεία Προνοίας να θυµατοποιούνται» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της ΕΤΥΚ.

Η ανακοίνωση της ΕΤΥΚ

«Με έντονη ανησυχία παρακολουθούµε τις εξελίξεις σχετικά µε το θέµα της συµφωνίας µε την Τρόικα για την επικείµενη υπογραφή του μνηµονίου.

» Παρ’ όλες τις μέχρι τώρα υποσχέσεις και δεσμεύσεις της Κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας, τα θέματα τα οποία αφορούν το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας εξακολουθούν να βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

» Η μέχρι τώρα προσπάθεια μας, οι κινητοποιήσεις μας και το μήνυμα αποφασιστικότητας του συνόλου του τραπεζικού κόσμου, φαίνεται δεν έχει απομακρύνει πλήρως τον κίνδυνο από τα Ταμεία Προνοίας των συναδέλφων της Λαϊκής Τράπεζας και της Τράπεζας Κύπρου, αλλά και από τα Ταμεία άλλων εργαζομένων που μεγάλο μέρος τους ήταν κατατεθειμένο στις Τράπεζες Κύπρου και Λαϊκής.

» Με λύπη και έντονη ανησυχία διαπιστώνουµε επίσης, ότι δεν έχει γίνει καµιά συµφωνία, ούτε έχει τροχοδροµηθεί οποιαδήποτε ενέργεια, όπως απόφαση για σχέδια εθελούσιας εξόδου, που θα απότρεπαν την ανάγκη για απολύσεις προσωπικού.

» Τις πιο πάνω ανησυχίες μας μεταφέραµε για ακόµα μια φορά στον Πρόεδρο της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας, στον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων και σε αρχηγούς ή εκπροσώπους κοµµάτων με τους οποίους συναντηθήκαµε κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ηµερών.

» Οφείλουµε να οµολογήσουµε ότι βρίσκουµε κατανόηση και διαπιστώνουµε τη θέλησή τους να μας βοηθήσουν. ∆εν τρέφουµε όµως αυταπάτες. Φαίνεται, ότι σε μεγάλο βαθµό,
άλλοι αποφασίζουν και επιβάλλουν τις αποφάσεις τους για την τύχη και το μέλλον μας.

» Για το λόγο αυτό δεν επιτρέπεται εφησυχασµός. Αντίθετα, επιβάλλεται να συνεχίσουµε να στέλλουµε με όλη τη δύναµη της ψυχής μας το μήνυµά μας ότι είµαστε αποφασισµένοι να μην δεχτούµε οποιαδήποτε ρύθµιση η οποία δεν θα κατοχυρώνει τα Ταµεία Προνοίας μας, αλλά και ότι σε
καµιά περίπτωση δεν θα δεχτούµε απολύσεις συναδέλφων.

» Η εξαίρεση των Ασφαλιστικών Εταιρειών από το Κούρεμα (Διάταγμα) αποτελεί έμπρακτη απόδειξη ότι αν κάποιοι «δικοί» μας, όχι η Τρόικα, ήθελαν, μπορούσαν να τα διασφαλίσουν.

» Δεν μπορεί να διασφαλίζονται οι καταθέσεις των Ασφαλιστικών Εταιρειών και τα Ταμεία Προνοίας να θυματοποιούνται».

Η ΕΤΥΚ καλεί όλους να δώσουν το παρών στην πορεία προς τη Βουλή για να δοθεί για ακόμα μια φορά το μήνυμα, προς όλους, «ότι οι Τραπεζικοί, αυτές τις δύσκολες ώρες, σαν μια γροθιά, με πνεύμα συναδελφικής αλληλεγγύης και αποφασιστικότητας δίνουν σύσσωμοι τη μάχη».


Πηγή

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
4 Απριλίου 2013

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ

Η συναρμολόγηση της συμφωνίας για μνημόνιο σε τεχνοκρατικό επίπεδο από την Κυβέρνηση με τη Τρόικα αποτελεί  ακόμα ένα πλήγμα για την οικονομία και τη κοινωνία: Το πακέτο μέτρων μιας βάναυσης λιτότητας και η ρητή δέσμευση για διαδικασίες ιδιωτικοποίησης Ημικρατικών Οργανισμών, (ΑΤΗΚ, Αρχή Λιμένων και ΑΗΚ κ.ά.) δυναμιτίζουν μια ήδη τεταμένη ατμόσφαιρα. 

Καταγγέλλουμε όσους προκρίνουν τις ιδιωτικοποιήσεις με στόχο την εξυπηρέτηση μεγάλων ιδιωτικών, ντόπιων ή διεθνών, οικονομικών συμφερόντων. Πρόκειται για μια απαράδεκτη εξέλιξη με επαχθή μέτρα που όχι μόνο δεν θα συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη αλλά υπονομεύει το μέλλον  των δημοσίων οικονομικών της χώρας και καθιστά τη χώρα υπό την κηδεμονία της Τρόικας. Οι δε στόχοι που τίθενται είναι εξωπραγματικοί κι αυτό αποτελεί πολιτική επιλογή.

Τα μέτρα που προτείνονται δεν θα φέρουν τους δεδηλωμένους στόχους. Αντιθέτως, θα βυθίσουν περισσότερο την οικονομία σε βαθύτερη ύφεση και τη κρίση, πράγμα το οποίο απλώς θα ενεργοποιήσει τη σχετική πρόνοια του μνημονίου που απαιτεί όπως η κυβέρνηση να επιβάλει περαιτέρω μέτρα λιτότητας. 

Η πολιτική της συνεχούς υποτακτικότητας απέναντι στους δανειστές δυστυχώς έχει ήδη εγκλωβίσει τη χώρα σε πολιτικές λιτότητας, οι οποίες μάλιστα θα κλιμακώνονται καθώς θα έχουμε συνεχώς νέες απαιτήσεις της Τρόικας για λήψη νέων επαχθών μέτρων κατά το δοκούν.  

Το μνημόνιο αυτό περιλαμβάνει απαράδεκτα μέτρα που οδηγούν σε μειώσεις μισθών και συντάξεων, καθώς και αποκοπών από την υγεία και την παιδεία, με αποτέλεσμα την αποδόμηση του κοινωνικού κράτους.

Διαδηλώνουμε ξανά την πεποίθησή μας, ότι η οικονομική, κοινωνική και πολιτική κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο φυσικός πλούτος της χώρας μας είναι αδιαπραγμάτευτες κατακτήσεις του λαού μας.

Αδιαπραγμάτευτες είναι και οι κατακτήσεις των εργαζομένων, όπως είναι τα ταμεία προνοίας. Είναι αδιανόητο τα ταμεία που χρησιμοποιούνται για στήριγμα των εργαζομένων για την ώρα της αφυπηρέτησης ή της ανεργίας να υποστούν οποιοδήποτε κούρεμα ή απομείωση.

Δυστυχώς όμως αν η εισήγηση της Κυβέρνησης τα ταμεία προνοίας εφαρμοστεί, τότε οι καταθέσεις ακόμα και των μικρών ποσών θα απομειωθούν δραστικά και στην ουσία θα εξανεμιστούν.

Υπενθυμίζουμε ότι η Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να διασφαλίσει τα ταμεία προνοίας και αυτό πρέπει να πράξει χωρίς περιστροφές.

Τέλος καλούμε την βουλή να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να νομοθετήσει για την πλήρη διασφάλιση των ταμείων προνοίας και συντάξεων.

Η Κίνηση Πολιτών Ενάντια στις Ιδιωτικοποιήσεις και στις Πολιτικές Λιτότητας καλεί τους πολίτες και τους κοινωνικούς φορείς σε άμεση και ενεργό δράση και αντίσταση ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και σε όλες τις μνημονιακές πολιτικές.

 Σε αυτά τα πλαίσια σήμερα συντάσσεται μαζί με τους πολίτες και τις Συνδικαλιστικές οργανώσεις που απαιτούν την διασφάλιση των ταμείων προνοίας και συντάξεων και καλεί όλους τους πολίτες σε πλατιά κινητοποίηση σήμερα Πέμπτη η ώρα 3 μμ έξω από την Βουλή.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: