Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Φωτό από πορείες αλληλεγγύης για την Κύπρο στην Αθήνα και αλλού


Συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης πραγματοποιήθηκε χτες (22/3) στην Αθήνα σε ένδειξη αλληλεγγύης στον κυπριακό λαό.

Στη συγκέντρωση καλούσαν οργανώσεις και κινήσεις της αντικαπιταλιστικής αριστεράς: ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΕΕΚ, Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής (ΜΑΑ), ΟΚΔΕ και ΚΚΕ (μ-λ)

Η πορεία ξεκίνησε από τα Προπύλαια γύρω στις 7.30’ και ακολουθώντας τη διαδρομή Σταδίου-Σύνταγμα –Όθωνος – Αμαλίας –Βασ. Σοφίας κατευθύνθηκε στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι διαδηλωτές παρέμειναν αρκετή ώρα εκεί φωνάζοντας συνθήματα μπροστά στα ΜΑΤ και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στα Προπύλαια όπου και διαλύθηκαν.

Βασικά συνθήματα που φωνάχτηκαν ήταν:

«Ελλάδα – Κύπρος, έξω απ’ την ΕΕ, πάρε την κατάσταση στα χέρια σου λαέ», «Εμπρός λαέ, έξω απ’ την ΕΕ», «Οι ιμπεριαλιστές τη γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν», «Ευρώπη των μνημόνιων και του ρατσισμού, αυτό είναι το πρόσωπο του καπιταλισμού», «Ούτε ΔΝΤ, ούτε και ΕΕ, πάρε την κατάσταση στα χέρια σου λαέ», «Έξω η Ελλάδα από την ευρωζώνη», «Η ΕΕ δεν είναι το σπίτι των λαών, είναι το σφαγείο των πολυεθνικών», «Εμπρός λαέ, ξεσηκωμός παντού, να διώξουμε κυβέρνηση ΕΕ και ΔΝΤ» κ. ά.

Έστειλαν μήνυμα αντίστασης και αλληλεγγύης στον κυπριακό λαό που δοκιμάζεται και αυτός –και θα δοκιμαστεί περισσότερο στο μέλλον όπως δείχνουν τα πράγματα, όπως δοκιμάζεται σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση ο κόσμος της εργασίας στον οποίο το κεφάλαιο επιχειρεί να φορτώσει την κρίση του καπιταλιστικού συστήματος. Ενός συστήματος που καθώς «τελειώνουν τα ψωμιά του», δείχνει όλο και πιο ξεκάθαρα το αποκρουστικό του πρόσωπο και γι’ αυτό το επόμενο διάστημα πρέπει να μας βρει όλους στους δρόμους της αντίστασης και του αγώνα.

Ανάλογη κινητοποίηση έγινε και στη Θεσσαλονίκη όπου η συγκέντρωση έγινε στο άγαλμα του Βενιζέλου και η πορεία περνώντας μέσα από κεντρικούς δρόμους κατέληξε στο προξενείο της Κύπρου στη Λεωφόρο Νίκης.




Το κείμενο του καλέσματος:

Η πρωτοφανής απόφαση του Eurogroup για τη λεηλασία των καταθέσεων του κυπριακού λαού αναδεικνύει το πόσο αδίστακτοι είναι η ΕΕ και το ΔΝΤ. Για να διασφαλίσουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου που εκπροσωπούν δεν διστάζουν να ισοπεδώσουν μέσα σε μια νύχτα τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζόμενων.

Ταυτόχρονα καταδείχνουν το βάθεμα της καπιταλιστικής κρίσης και του οικοδομήματος της ΕΕ που αδυνατεί να ξεπεράσει τα οξυμένα προβλήματά της και παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις. Η συγκεκριμένη απόφαση εντάσσεται στο πλαίσιο της όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και συνδέεται με τον ενεργειακό και ευρύτερο γεωπολιτικό ανταγωνισμό που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τους λαούς της περιοχής.

Η ελληνική κυβέρνηση είναι υπόλογη για την πλήρη συμφωνία της στην απόφαση του Eurogroup, που ήδη προκαλεί κινητοποιήσεις του κυπριακού λαού και ανάγκασε το πολιτικό προσωπικό της Κύπρου στην καταψήφιση της απόφασης.

Ο ελληνικός και κυπριακός λαός έχουν κοινούς εχθρούς που δεν είναι άλλοι από το κεφάλαιο και τους ιμπεριαλιστές, την ΕΕ και το ΔΝΤ. Κοινός πρέπει να είναι και ο αγώνας για την ανατροπή της πολιτικής των μνημονίων, της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Για να ζήσουν οι λαοί ειρηνικά, ελεύθεροι και με δικαιώματα πρέπει να συγκρουστούν με το κεφάλαιο και τον ιμπεριαλισμό. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: