Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ΠΑΜΕ για την επανάσταση του 1821


ΠΡΟΚΥΡΗΞΗ ΑΝΤΑΡΣΥΑΣ

Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία

Πολλές φορές ο λαός μας λέει: αν το 1821 υπήρχαν τα δελτία ειδήσεων δεν θα είχε γίνει η επανάσταση!! 

Αλλά η επανάσταση που τώρα δοξάζουμε σε παρελάσεις και λόγους της πεντάρας από τους αστούς πολιτικούς και τους κάθε λογής επίσημους έγινε ακριβώς γιατί ο λαός δεν άκουσε του «προγόνους τους» επίσημους και πολιτικούς, ανώτερο κλήρο και κοτζαμπάσηδες.. Έγινε όχι μαζί τους, αλλά εναντίον τους

Όπως και  τώρα έτσι και  τότε όλοι αυτοί  καλούσαν  στην  υποταγή. «Που πάμε να τα βάλουμε με μια αυτοκρατορία, θα έχουμε συνέπειες, θα καταστραφούμε, είναι άκαιρη η επανάσταση»… Γιατί πάντα πίσω  από την συναλλαγή και την υποταγή στην κάθε  αυτοκρατορία δεν κρύβονται παρά τα ταξικά συμφέροντα αυτών που κερδίζουν γη, χρήμα και  εξουσία πάνω στην εκμετάλλευση και την καταπίεση των λαών.

Όμως και τότε βρέθηκαν οι «κλέφτες» και «οι αρματωλοί» να σηκώσουν το λάβαρο της εθνικής  και κοινωνικής απελευθέρωσης..Λάβαρο που πέρασε στους κατατρεγμένους της εθνικής αντίστασης που έδωσαν την ζωή τους στις πόλεις και τα βουνά πολεμώντας   την άλλη αυτοκρατορία, τον φασιστικό Άξονα. Και έφτασε μέχρι «τα παιδιά που τα έλεγαν αλήτες» του πολυτεχνείου που βρήκαν απέναντί τους την χούντα και τους προστάτες της , την τελευταία «αυτοκρατορία», των ΗΠΑ.

Σήμερα τα επιχειρήματα μπορεί να είναι πιο εκλεπτυσμένα αλλά παραμένουν τραγικά ίδια. Πιο ίδιες ακόμα είναι οι δυνάμεις μέσα στην ίδια μας την χώρα   που στηρίζουν και στηρίζονται με λύσσα στην επίθεση ενάντια στην εργατική τάξη και τον λαό. Τραπεζίτες και βιομήχανοι, «επενδυτές» και τοκογλύφοι, πουλημένοι και ελεγχόμενοι από το  χρήμα αστοί πολιτικοί, σε ένα κυριολεκτικά «μαύρο μέτωπο» με την ΕΕ και το ΔΝΤ.  Αυτή είναι η «ιερά συμμαχία» του σήμερα. Το ίδιο στυγνή και δολοφονική όπως όλες.

Μην περιμένουμε από τις κυβερνήσεις της πλουτοκρατίας καμία λύση. Στην Κύπρο ήταν η κυβέρνηση που επικύρωσε στο eurogroup την συμφωνία της κλεψιάς στις λαϊκές  καταθέσεις, πάνω στο σχέδιο που είχε φτιάξει η προηγούμενη «αριστερή κυβέρνηση» του ΑΚΕΛ.

Στην Ελλάδα τα ίδια και χειρότερα! Ούτε καμία λύση θα βρεθεί από συμμαχίες στις «κορυφές», δυνάμεων  της αριστεράς με δυνάμεις του συστήματος, με «εθνικά  μέτωπα σωτηρίας» που αφήνουν έξω  την μάχη ενάντια στους Προβόπουλους και τους Σάλλες, τους  Λάτσηδες  και τους Μαρινάκηδες, όλους αυτούς δηλαδή  μέσα στην ίδια μας την χώρα που στηρίζουν τα μνημόνια και την τρόικα, τους φονιάδες και τους κλέφτες της ΕΕ και του ΔΝΤ, γιατί εξυπηρετούν τα δικά τους ταξικά συμφέροντα. Για φτηνούς εργάτες, για λεηλασία της δημόσιας περιουσίας, για όλο και πιο πολλά κέρδη.

Μόνο ο λαϊκός ξεσηκωμός, οι εργατικοί και λαϊκοί αγώνες μπορούν να τινάξουν πάνω από την πλάτη μας και  την σημερινή «ιερά συμμαχία». Μόνο εμείς με τους αγώνες μας μπορούμε να καταργήσουμε τον εφιάλτη των μνημονίων και των αποικιοκρατικών δανειακών συμβάσεων, να διαγράψουμε το χρέος, να φύγουμε από το ευρώ και την ΕΕ, να εθνικοποιήσουμε τις τράπεζες και όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις με τον δικό μας εργατικό και λαϊκό έλεγχο, να επιβάλλουμε μέτρα εδώ και τώρα βελτίωσης της ζωής του λαού. Να πετάξουμε στα σκουπίδια τον αστικό πολιτικό κόσμο φτιάχνοντας τα δικά μας όργανα αγώνα και εξουσίας. Για να περάσει ο πλούτος και η εξουσία στα χέρια των εργαζόμενων.

Άλλοτε από τον άμβωνα και άλλοτε από τις οθόνες της τηλεόρασης  πάντα μας καλούν στον υποταγή και στον  φόβο. Αλλά ο μόνος πραγματικός φόβος  είναι η συνέχιση αυτής της βάρβαρης πολιτικής. Οι λαοί μπορούν..να τι μας δείχνει η ιστορία..

Μόνο που… «θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία»..


Επιστολή των εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ στους μαθητές για την 25η Μαρτίου

Οι λαϊκές επαναστάσεις μπορούν να νικήσουν!

Είναι ώρα να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους!
Δεν σου κάνει εντύπωση το γεγονός ότι γιορτάζουμε την έναρξη της επανάστασης του 1821 στις 25η Μαρτίου ενώ ήδη στις 23 Μάρτη του 1821 η Καλαμάτα και άλλα μέρη της Πελοποννήσου είχαν απελευθερωθεί από τους Τούρκους;

Η απάντηση είναι ότι με διάταγμα του 1838, δηλαδή 13 χρόνια αργότερα, ορίσθηκε εθνική γιορτή η μέρα του Ευαγγελισμού για να ντύσουν την επανάσταση με θρησκευτικό μανδύα.
Όμως η επίσημη Εκκλησία δεν ήταν υπέρ της Επανάστασης. Όταν ο Παπαφλέσας συναντήθηκε με τον Παλαιών Πατρών Γερμανό για να του πει ότι όλα ήταν έτοιμα για την επανάσταση, ο τελευταίος άρχισε να τον βρίζει ότι είναι απατεώνας. Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός μάλιστα είχε πει: «Ας αφήσουμε τα παιδιά του Μωάμεθ να αποτελειώσουν τα παιδιά του Ροβεσπιέρου»!

Ένας από τους κοτζαμπάσηδες, δηλαδή τους έλληνες άρχοντες της εποχής, είπε «κάλλιο οι Τούρκοι κι ο ραγιάς υπόδουλος, παρά λεύτερο έθνος με το λαό να’ χει δικαιώματα»!

Είναι ψέμα ότι ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ύψωσε πρώτος τη σημαία της επανάστασης του 1821. Τη σημαία στην Πάτρα την ύψωσε ο λαϊκός ηγέτης Παναγιώτης Καρατζάς, τον οποίο δολοφόνησαν οι πρόκριτοι της Πάτρας.

Τι σημαίνει αυτό;

Η επανάσταση του 1821 ήταν σύγκρουση με τον Οθωμανικό Δεσποτισμό και συνδέονταν με την απελευθέρωση. Όλοι οι Έλληνες δεν ήταν υπέρ της επανάστασης. Μάλιστα υπήρχαν Έλληνες που ήταν μέρος του Οθωμανικού Συστήματος εξουσίας.

Στην επανάσταση του 1821 δεν πήραν μέρος μόνο ορθόδοξοι Χριστιανοί και Ελληνες το γένος. Πήραν μέρος, κατ' αρχήν, οι λεγόμενοι Φιλέλληνες, από το χώρο της Δυτικής Ευρώπης.
Εκτός από τους Φιλέλληνες, ωστόσο, πήραν μέρος στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες και Βλάχοι, Μολδαβοί, Βούλγαροι, Αλβανοί, Σέρβοι, Τσιγγάνοι, Ούγγροι, Πολωνοί και άλλοι.
  • Ξέρεις άραγε ότι στα πλοία του Μιαούλη, το πλήρωμα δεν ήξερε καθόλου την ελληνική γλώσσα και ότι μιλούσε Αρβανίτικα;
  • Ξέρεις ότι οι επαναστάτες του 1821 δεν χωρίζανε το λαό σε Έλληνα και ξένο; Ο Ρήγας Φεραίος καλούσε Χριστιανούς και Τούρκους σε κοινό αγώνα για το γκρέμισμα της οθωμανικής κυριαρχίας και στη δημιουργία μιας Βαλκανικής Ομοσπονδίας.
Η επανάσταση του 1821 δεν ήταν θρησκευτικός πόλεμος, ξεσηκωμός των Χριστιανών κατά των Μωαμεθανών.

Ήρθαν στιγμές που Έλληνες και Τούρκοι πολέμησαν μαζί, εναντίον των Βενετών, των Ισπανών και του Πάπα (και αντίστροφα), προτιμώντας οι Ελληνες ραγιάδες την τουρκική από τη δυτικοευρωπαϊκή φεουδαρχία, αφού η τελευταία υπήρξε κατά πολύ σκληρότερη της τουρκικής.

Αλλά και οι Φιλέλληνες της Δυτικής Ευρώπης που συμμετείχαν στην επανάσταση του 1821, είχαν ταξικά κίνητρα: να κυριαρχήσουν τα ιδανικά και οι σκοποί της μεγάλης (αστικής) Γαλλικής Επανάστασης, ανεξάρτητα από το ότι υπήρχε και ο θαυμασμός τους για την αρχαία παιδεία. Και όπως γνωρίζουμε, η εκκλησία στη Γαλλία δεν πέρασε και πολύ καλές ημέρες κατά τη Γαλλική Επανάσταση...

Όλα αυτά λοιπόν δεν θα στα πουν τα σχολικά βιβλία γιατί δεν θέλουν να ξέρεις τι είναι η επανάσταση για να βγάλεις τα σωστά συμπεράσματα για το σήμερα και τη ζωή σου.
Σου λέμε λοιπόν:

Στην επανάσταση του 1821 δεν ήταν όλοι οι Έλληνες μαζί γιατί είχε κοινωνικό χαρακτήρα.
  • Κάθε κοινωνική επανάσταση δίνει απάντηση στο ερώτημα: ποια τάξη θα είναι στην εξουσία.
  • Η επανάσταση είναι το όχημα για να προχωρήσει η κοινωνία μπροστά.
Σκέψου λοιπόν ότι σε όλη την Ευρώπη εκείνη την περίοδο ξεσπούσαν αστικές επαναστάσεις, δηλαδή επαναστάσεις που έβαζαν στόχο να φύγουν οι φεουδάρχες (κάτοχοι γης) από την εξουσία και να πάρουν την πολιτική εξουσία οι αστοί (κάτοχοι κεφαλαίου που εκμεταλλεύονται την ελεύθερη εργατική δύναμη).

Βγάλε τα συμπεράσματα σου για το σήμερα!

Σήμερα πρωτοπόρα κοινωνική δύναμη, δηλαδή αυτοί που μπορούν και θέλουν να φέρουν τα πάνω κάτω, είναι η εργατική τάξη. Η αστική τάξη είναι πια αντιδραστική. Το ξέρεις, το ζεις! Γι’ αυτό κάνει τέτοια επίθεση στη ζωή σου, γι’ αυτό στέλνει τα ΜΑΤ όταν αγωνίζεσαι, σε θέλει σύγχρονο σκλάβο με μισθό ψίχουλα, με ζωή χωρίς δικαιώματα, σε βομβαρδίζει με ναρκωτικά.

Η επανάσταση του 21, όπως κάθε επανάσταση, ασκεί βία και δεν σέβεται κανέναν θεσμό, καμιά νομιμότητα που εκμεταλλεύεται τους λαούς. 

Στη σημαία της δεν γράφει τίποτα για το νόμιμο αλλά για το δίκαιο.

  • Και σήμερα επίκαιρο σύνθημα είναι: «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και όχι τα κέρδη του κεφαλαιοκράτη»!
  • Οι επαναστάτες του 21 λέγανε «φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους», δεν διαπραγματεύονταν με τους εχθρούς τους. Σήμερα, προσκυνημένοι είναι αυτοί που στηρίζουν την ΕΕ, το ΔΝΤ, την κοινωνία του κέρδους και της αγοράς.
  • Ο στρατός της αντίδρασης (Ιερή συμμαχία τότε, Ευρωπαϊκή Ένωση, ΝΑΤΟ σήμερα) δεν είναι ανίκητος.
  • Οι κοινωνίες χωρίζονται σε εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενους. Στο λαό και τους από πάνω. Η αντίθεσή τους δεν λύνεται με διάλογο αλλά με πάλη.
Ο λαός που πιστεύει στη δύναμή του νικά - ο λαός που παραδίνεται χάνει!
Κράτα το καλά: είτε στον αγώνα είτε στην υποταγή,
ποτέ όλοι οι Έλληνες δεν ήταν μαζί!

Το 1821 κάποιοι έβλεπαν στον Οθωμανό κατακτητή, τον φίλο, το στήριγμα της δικής τους εξουσίας.

Το 1940 κάποιοι έλεγαν, οι «Γερμανοί είναι φίλοι μας» και συνεργάστηκαν με τους φασίστες. Είναι οι πολιτικοί πατεράδες των σύγχρονων ναζιστών της Χρυσής Αυγής.

Το 1821 κάποιοι καλούσαν το λαό σε ομοψυχία για να αντέχει στον τουρκικό ζυγό. Το 1940 κάποιοι έλεγαν ότι είναι τρέλα η αντίσταση. Σήμερα κάποιοι σε καλούν σε εθνική ομοψυχία για να βγούμε από την κρίση και εννοούν να θυσιάσεις τη ζωή και τα όνειρά σου για να σωθούν τα κέρδη της πλουτοκρατίας, του συστήματος τους! Κάποιοι άλλοι, μιλάνε για «κατοχή» από ξένα κράτη, για να κρύψουν τους Έλληνες επιχειρηματίες που πλουτίζουν από τον ιδρώτα των γονιών σου.

Την ιστορία τη γράφουν οι λαοί! Σήμερα είναι η δική σου σειρά.
Η πάλη για τις ανάγκες σου θα είναι σκληρή αλλά δίκαιη. Έτσι ήταν πάντα!
Οργάνωσε τον αγώνα σου για τα δικαιώματά σου,
διάβασε και μάθε την αληθινή ιστορία του λαού και του τόπου σου.

Αντάρτης-κλέφτης-παλικάρι, πάντα είναι ο ίδιος ο λαός!

2 σχόλια:

osr είπε...



ΑΥΡΙΟ 26/3/2013 ΟΛΟΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗ Η ΩΡΑ 7 – ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΠΟ ΟΜΑΔΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ- ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΕΙ ΒΡΟΝΤΕΡΑ Η ΦΩΝΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΟΙ ΣΤΙΓΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΜΑΣ
ΥΠΗΡΞΕ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΚΑΙ ΑΠΛΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ ΚΑΛΕΣΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Κ ΑΓΩΝΑ

ΕΙΝΑΙ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΟΙ ΣΤΙΓΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΜΑΣ

ΕΙΝΑΙ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΠΛΕΟΝ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ ΝΑ ΠΑΛΕΨΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΜΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ

ΔΥΣΤΥΧΩΣ Ο ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙ ΤΗΝ ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Η ΚΥΠΡΟΣ ΕΧΕΙ ΔΙΑΛΥΘΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΙΛΙΓΓΙΩΔΕΙΣ ΤΑΧΥΤΗΤΕΣ

ΑΜΕΣΑ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΟΣΜΟΥ ΘΑ ΒΡΕΘΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ

ΟΣΟΙ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΔΟΥΛΕΙΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟΝ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ, ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΚΛΠ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΑΜΦΙΒΟΛΟ ΠΟΣΟΙ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΝ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΤΟΥΣ

ΑΛΥΣΙΔΩΤΑ ΣΕ ΠΑΡΕΜΦΕΡΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΘΑ ΕΠΕΛΘΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ ΑΜΕΣΩΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ

ΚΑΛΕΣΜΑ

ΑΥΡΙΟ Η ΩΡΑ 7 ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗ

Ο ΧΩΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΕΧΕΙ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΜΙΑ ΤΕΡΑΤΙΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΑΝΑΠΤΥΧΘΕΙ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΑΓΩΝΑ

ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΕΙ Η ΦΩΝΗ ΜΑΣ

ΔΕΝ ΠΕΡΝΑΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΕΙ ΒΡΟΝΤΕΡΑ Η ΦΩΝΗ ΜΑΣ

ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΜΕ

ΑΥΡΙΟ ΟΛΟΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗ Η ΩΡΑ 7 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ

Ανώνυμος είπε...

και η ανακοινωση του ΚΚΕ(μ-λ) για την επανασταση του 1821

25 Μάρτη 2013
Ν' ανταμώσουμε ξανά στο δρόμο του αγώνα!
Μπορεί να κοντεύουν δυο αιώνες από το '21 κι όμως τα θεμέλια που έβαλε φτάνουν ως τις μέρες μας. Ήταν μια επανάσταση που έμεινε ανολοκλήρωτη, γιατί δεν κατάφερε να κερδίσει μια για πάντα την ανεξαρτησία του τόπου. Γιατί άφησε πεσκέσι την εξάρτηση της χώρας από τα μεγάλα ξένα αφεντικά, που βρήκαν τους ντόπιους πιστούς υπηρέτες τους πρόθυμους να τους υπακούσουν πιστά και να θυσιάσουν και το λαό και τον τόπο στο βωμό των συμφερόντων τους.
Από το αγγλικό, το γαλλικό και το ρώσικο κόμμα και τις απανωτές χρεοκοπίες και δικτατορίες, από τους δυο παγκόσμιους πολέμους, την κατοχή και την αντίσταση, φτάσαμε στην ανοιχτή στρατιωτική επέμβαση εναντίον του λαού μετά το '44 και τη βίαιη εισβολή των Αμερικάνων που έφτασε μέχρι τη χούντα. Κι από κει στους μεγαλειώδεις αντιδικτατορικούς αγώνες, στον “παράδεισο” τηε ΕΟΚ, της ΕΕ, της ΟΝΕ και του ευρώ. Και τώρα πια, στην κόλαση της τρόικας και του ΔΝΤ.
Μια ιστορία εξάρτησης από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που δε δίστασαν ποτέ να ματοκυλίσουν το λαό μας, να του επιβάλλουν τα πιο καταπιεστικά καθεστώτα, να του αρπάξουν με τη βία τον πλούτο που παράγει και να τον καταδικάσουν στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Πάντα στηριζόμενες σε μια ελληνική άρχουσα τάξη που ποτέ δε διανοήθηκε να τραβήξει το δικό της δρόμο, έστω για τα δικά της συμφέροντα, αλλά πάντα στήριζε την ισχύ και την εξουσία της στα λεφτά, τα όπλα και την πολιτική στήριξη που της παρείχαν οι ξένοι, με αντάλλαγμα την ίδια τη χώρα και το λαό της.
Κι αν οι ιμπεριαλιστές βρίσκονται σε βαθιά κρίση και σε ανελέητο ανταγωνισμό μεταξύ τους, τόσο το χειρότερο για τις εξαρτημένες χώρες. Την κρίση και τους ανταγωνισμούς τους θα τα πληρώσουν οι λαοί, όπως πληρώνει ο δικός μας λαός τα τελευταία χρόνια, όπως ετοιμάζεται να πληρώσει και ο κυπριακός λαός πολύ ακριβά.
Η ιστορία, όμως, έχει και την άλλη της πλευρά. Την πλευρά αυτών που δεν υποτάχθηκαν, δεν προσκύνησαν, δε φοβήθηκαν να τα βάλουν με τους κάθε είδους κατακτητές. Την πλευρά του λαού και των δικών του μικρών και μεγάλων ηρώων, των ηρώων της καθημερινότητας και των μεγάλων γεγονότων. Των ηρώων που έπεσαν στον αγώνα για λευτεριά, για ψωμί, για δημοκρατία.
Κι αυτή η ιστορία συνεχίζεται και εξελίσσεται μέχρι τις μέρες μας. Άλλοτε υποχωρεί κι άλλοτε κάνει τη δικιά της έφοδο στον ουρανό. Άλλοτε τα καταφέρνει κι άλλοτε όχι. Όμως πάντα επιμένει και εμπνέει τις επόμενες γενιές των λαϊκών αγωνιστών, τους επόμενους αγώνες.
Αυτός είναι ο δρόμος των λαών! Ο δρόμος του αγώνα μέχρι τη νίκη. Μέχρι να γίνει ο λαός πραγματικός αφέντης στον τόπο του, μέχρι να ανατρέψει το σάπιο σύστημα της εκμετάλλευσης και να πετάξει έξω από τη χώρα τα γεράκια του ιμπεριαλισμού και τους ντόπιους υποτακτικούς τους. Και να οικοδομήσει σχέσεις πραγματικής αλληλεγγύης και συνεργασίας με τους γειτονικούς λαούς και τους λαούς όλου του κόσμου, στον αγώνα ενάντια στους κοινούς εχθρούς.
Σε αυτό το δρόμο του αγώνα ν' ανταμώσουμε ξανά! Να αναζητήσουμε τους τρόπους, τις μορφές, τα εργαλεία εκείνα που θα μας βοηθήσουν να υψώσουμε ξανά το ανάστημά μας και να βάλουμε εμείς φραγμό στα σχέδιά τους!