Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Για τις ρατσιστικές επιθέσεις στην Λεμεσό

Τις τελευταίες μέρες στην Λεμεσό είχαμε δύο δολοφονικές επιθέσεις σε μετανάστες από φασιστικά στοιχεία. Η πρώτη που ήταν μαζική και οργανωμένη έγινε την Παρασκευή 15 Φλεβάρη εναντίον Κούρδων και του οικήματος τους στην Λεμεσό.

Οι Κούρδοι πραγματοποιούσαν πορεία για την 14η επέτειο της απαγωγής και σύλληψης του Κούρδου ηγέτη Αμπτουλάχ Οτσαλάν, που βρίσκεται όλα αυτά τα χρόνια φυλακισμένος στα κολαστήρια του Τουρκικού κράτους. Εκεί που καθημερινά βασανίζονται και δολοφονούνται χιλιάδες αγωνιστές, ιδιαίτερα αριστεροί και αναρχικοί. (Για περαιτέρω μπορείτε να δείτε και τα δύο άρθρα σήμερα στην ιστοσελίδα Βαθύ Κόκκινο εδώ και εδώ).

Κατά την διάρκεια της πορείας ένα αυτοκίνητο με 3 Κύπριους επιβάτες άρχισε να παρενοχλεί την πορεία και να βρίζει τους Κούρδους διαδηλωτές. Όταν οι Κούρδοι αντέδρασαν και προσπάθησαν να τους απομακρύνουν, έγινε επέμβαση των δυνάμεων καταστολής με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν οι 3 Κύπριοι. Λίγο αργότερα όταν η πορεία ολοκληρώθηκε και κατέληξε στο κουρδικό πολιτιστικό κέντρο «Θεόφιλος», 100 περίπου κουκουλοφόροι εμφανίστηκαν και εξαπέλυσαν επίθεση με ρόπαλα και μολότοφ εναντίον των Κούρδων που ήταν συγκεντρωμένοι στο οίκημα τους! Οι Κούρδοι προσπάθησαν να τους απωθήσουν με πέτρες, ενώ έγινε και επέμβαση ξανά των δυνάμεων καταστολής. Οι συγκρούσεις όμως μεταξύ Κούρδων και φασίστων κράτησαν αρκετή ώρα, υπήρξαν τραυματισμοί και προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές στο οίκημα των Κούρδων από την φασιστική επίθεση.

Είναι ξεκάθαρο ότι η επίθεση έγινε οργανωμένα από φασιστικές συμμορίες, από εθνικιστές και νεοναζί. Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι τα οικήματα που είτε διαχειρίζονται, είτε συχνάζουν εκεί φασίστες και ρατσιστές, χρησιμοποιούνται ως ορμητήρια για την οργάνωση και πραγματοποίηση τέτοιων επιθέσεων, όχι μόνο στην Λεμεσό αλλά και παγκύπρια.

Οι δήθεν ελληναράδες πατριώτες τουρκοφάγοι, απέδειξαν για ακόμα μια φορά πόσο θρασύδειλοι και ηλίθιοι είναι αφού επιτέθηκαν σε μια κοινότητα μεταναστών που έχει χιλιάδες αγωνιστές νεκρούς και στις φυλακές, σε ένα ηρωικό αγώνα ενάντια στους Τούρκους εξουσιαστές. Μια κοινότητα που όχι μόνο δεν έχει προκαλέσει οποιοδήποτε πρόβλημα όσο ζουν εδώ στην Κύπρο, αλλά συμμετέχει ενεργά στους αγώνες του Κυπριακού λαού για απελευθέρωση από τους στρατούς κατοχής, αλλά και την κοινωνική ανατροπή. Ενδεικτική είναι η μαζική τους παρουσία στις αντικατοχικές εκδηλώσεις, την Πρωτομαγιά και γενικότερα τους εργατικούς αγώνες.

Η δεύτερη δολοφονική επίθεση έγινε το βράδυ της Πέμπτης 21 Φλεβάρη λίγο μετά τα μεσάνυχτα σε σπίτι που διαμένουν Αιγύπτιοι μετανάστες στο Τραχώνι. Οι μετανάστες δέχθηκαν επίθεση με βόμβες μολότωφ. Μάλιστα ένας 21χρονος μετανάστης κινδύνεψε να καεί ζωντανός, όταν μια μολότοφ έσπασε το παράθυρο και έπεσε στο κρεβάτι όπου κοιμόταν! Το αποτέλεσμα ήταν να υποστεί εγκαύματα πρώτου και δευτέρου βαθμού και να μεταφερθεί στο νοσοκομείο όπου κρατήθηκε για νοσηλεία.

Κι αυτή η επίθεση είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για δολοφονική επίθεση μίσους από φασιστικά στοιχεία. Ούτε σ αυτή την περίπτωση οι μετανάστες προκάλεσαν οποιοδήποτε πρόβλημα και δεν υπάρχει ούτε το πρόσχημα ότι βρίσκονται παράνομα στην Κύπρο αφού εργάζονται νόμιμα. Παρόλο που η αστυνομία αρχικά ισχυριζόταν ότι η επίθεση πιθανόν να έγινε από άλλους μετανάστες, κάτι που αναπαρήγαγαν αμέσως τα ΜΜΕ, γρήγορα ανασκεύασε και ανακοίνωσε ότι δράστες είναι μάλλον νεαρά πρόσωπα...Έτσι παρόλο που αστυνομία και ΜΜΕ επιχείρησαν με αυτό τον τρόπο να συγκαλύψουν την ρατσιστική επίθεση, αποκαλύφθηκαν.

Όσο η καπιταλιστική κρίση οξύνεται και οι κοινωνικές αντιθέσεις εντείνονται, αυξάνεται όχι μόνο η εκμετάλλευση και καταπίεση των εργαζομένων, (ιδιαίτερα των μεταναστών) από τα αφεντικά, αλλά κλιμακώνεται και η ρατσιστική βία. Τα ακροδεξιά και νεοναζιστικά στοιχεία ως γνήσιοι υπηρέτες του συστήματος και των καπιταλιστών, στοχοποιούν και κτυπούν μετανάστες έχοντας την κάλυψη αστυνομιάς και ΜΜΕ. Όταν μάλιστα υπάρχει και η κοινωνική ανοχή, αυτό γίνεται συστηματικότερα και με περισσότερη ένταση. Ο στόχος τους είναι προφανής. Να σπείρουν το μίσος και την αντιπαλότητα ανάμεσα στους Κύπριους και τους μετανάστες για να αποτρέψουν και να αποδυναμώσουν έτσι τους κοινούς εργατικούς και κοινωνικούς αγώνες, των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων ενάντια στους πραγματικούς υπαίτιους της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, τους μεγαλοεπιχειρηματίες, τους τραπεζίτες και τους πολιτικούς τους υπηρέτες.

Η αυτονόητη καταδίκη μας γι αυτές τις επιθέσεις δεν έχει κανένα αποτέλεσμα αν δεν μετατραπεί σε ενότητα και αγώνα στην πράξη μεταξύ των αγωνιζομένων Κυπρίων και Μεταναστών. Πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα και με αποφασιστικότητα στην συγκρότηση ενός ευρύτερου κοινωνικού δικτύου και μετώπου αλληλεγγύης, που να προωθεί τους κοινούς αγώνες εργαζομένων ανεξαρτήτως εθνικότητας μέσα από την αυτοοργάνωση και θα παλεύει συνεχώς για την απομόνωση και διάλυση των φασιστικών συμμοριών. Μόνο έτσι θα βάλουμε τις βάσεις για νικηφόρους και ανατρεπτικούς κοινωνικούς αγώνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: