Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Η Κύπρος δεν ξεχνά τον φασισμό


Την Κυριακή 30 Δεκέμβρη πραγματοποιήθηκε αντιφασιστική διαδήλωση στη Λευκωσία σαν απάντηση, στην προκλητική επίσκεψη δύο βουλευτών της Χρυσής Αυγής -Κασιδιάρη και Λαγού.

Βρέθηκαν στο νησί για την προεκλογική εκδήλωση του αδελφού «κόμματος» τους στην Κύπρο, του ΕΛΑΜ όπου, εκείνη την ημέρα θα παρουσίαζαν τον υποψήφιο πρόεδρό τους, σε μία αίθουσα στο Λήδρα Πάλλας.

Παρά το μικρό περιθώριο μπροστά μας στην πορεία συμμετείχαν 200 άτομα. Κόσμος από τους ΑΝΤΑΡΤΕΣ, οι οπαδοί της Ομόνοιας, την ΕΡΑΣ, αντιεξουσιαστές κλπ. Στην αρχή της πορείας βρισκόταν ένα πανώ με σύνθημα «Σπάσαν οι βιτρίνες του καπιταλισμού και φάνηκαν εικόνες φασισμού» και στη συνέχεια το πανώ της ΚΕΕΡΦΑ με σύνθημα «Φασίστες, τραπεζίτες και τροϊκανοί- όλα τα καθάρματα δουλεύουνε μαζί».

Η πορεία ξεκίνησε στις 3μμ από την πλατεία Ελευθερίας, πορεύτηκε κοντά στο σημείο που ήταν συγκεντρωμένοι οι φασίστες και στη συνέχεια περνώντας μέσα από τη Λήδρας, όπου η υποδοχή του κόσμου ήταν ιδιαίτερα θερμή, κατέληξε στην πλατεία Φανερωμένης. Η πορεία αυτή ήταν μία νίκη γιατί κατάφερε να έχει τόση μαζικότητα μέσα σε λίγες ώρες, έδειξε ποιες είναι πραγματικά οι διαθέσεις του απλού κόσμου ενάντια στους νοσταλγούς της ΕΟΚΑ Β’ του «Χ»ίτη Γρίβα και των Ναζί.

Χαρακτηριστικό ήταν όταν φωνάζαμε το σύνθημα «Ποτέ ξανά Φασισμός» μία γυναίκα φώναξε: “Το ‘72 σιωπήσαμε και μας έσφαξαν, δε θα το ξανακάνουμε!» και φώναζε μαζί μας τα συνθήματα. Είναι επιτακτική ανάγκη να συγκροτήσουμε ένα μέτωπο ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό στην Κύπρο, ο απλός κόσμος έδειξε ότι θα το αγκαλιάσει.

Ας ξεκινήσουμε με αφορμή τις 19 Γενάρη που μετατρέπεται σε πανευρωπαϊκή κινητοποίηση αυτή την προσπάθεια και στην Κύπρο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: