Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

Εσύ έχεις 10 ευρώ;;;


Βέβαια αυτό εξαρτάται από το ποιος είσαι εσύ, γιατί η Κύπρος δεν έχει Ε.Σ.Υ., δηλαδή Εθνικό Σύστημα Υγείας. Σήμερα, η Κύπρος αποτελεί το μόνο κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στερείται ενός ΕΣΥ, το οποίο να καλύπτει ολόκληρο τον πληθυσμό. 

Αν λοιπόν και παρόλα ταύτα είσαι από τους τυχερούς δικαιούχους, κι αν είσαι ακόμα ένας από αυτούς που μπορούν να περιμένουν στις λίστες μέχρι και μήνες για να τύχουν ιατρικής περίθαλψης και δεν καταφεύγεις στον ιδιωτικό τομέα, τότε ετοιμάσου να πληρώσεις 10 ευρώ τέλος για κάθε φορά που θα επισκέπτεσαι τις Πρώτες Βοήθειες.

Αυτό προβλέπει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας. Και να 'ταν μονάχα αυτό. Προβλέπεται επίσης εισαγωγή τελών για εξετάσεις και συνταγογραφήσεις φαρμάκων. Δηλαδή το επιλεκτικά "Δημόσιο Σύστημα" Υγείας θα λειτουργεί επί πληρωμή. Επί της ουσίας πρόκειται για ένα νομοσχέδιο - ταφόπλακα, που διαλύει και το τελευταίο ίχνος δημόσιας υγείας στην Κύπρο.

Ο δε Υπουργός Υγείας έχει το θράσος να ταυτίζει τα συμφέροντα των εργαζόμενων στα νοσοκομεία με τη βούληση της πολιτικής ηγεσίας, δηλώνοντας ότι «έχουμε απαιτήσεις συνεχώς από τους γιατρούς και από το προσωπικό για να διεκπεραιώνουν γρηγορότερα τις υπηρεσίες τους». 

Έχει το θράσος να προσθέσει ότι «αυτά δεν μπορούν να παρέχονται πάντα δωρεάν». Θα πρέπει, είπε, «να γίνει μια πολύ μικρή, συμβολική συνεισφορά όλων μας για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε σ’ αυτόν τον τεράστιο φόρτο εργασίας». 

Κι εδώ τίθενται τα εξής ερωτήματα: 1) Για ποιο δωρεάν και για ποιο πάντα συζητάμε, όταν εξ ορισμού το σύστημα υγείας δεν ήταν ούτε και είναι καθολικού χαρακτήρα;
2) Προτίθεται το Υπουργείο Υγείας να κάνει προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, από τα ποσά που θα προκύψουν από τις επιπρόσθετες εισφορές; 

3) Ποιοι όλοι σας κύριε Υπουργέ; Είστε το ίδιο εσείς με τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία; Αυτοί πάντως δεν αποφάσισαν να χαρίσουν τα ποσά - μαμούθ στη Μαρφίν, για να διογκωθεί το δημόσιο χρέος και τώρα να ερχόμαστε στην κατάσταση που είμαστε.

Η επίθεση του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκφραστών, Κυβέρνησης - αντιπολίτευσης ΕΕ και ΔΝΤ εντείνεται μέρα με τη μέρα, με απώτερο σκοπό να μη μείνει τίποτα όρθιο στο δημόσιο τομέα και στο ευρύτερο κράτος πρόνοιας. Χρειάζεται διαρκής επαγρύπνηση και άμεση απάντηση για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας σε υγεία, παιδεία και εργασία. Όχι μόνο για να μην περάσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αλλά για το δικαίωμα στην έγκαιρη, καθολική, υψηλής ποιότητας υγειονομική περίθαλψη για όλο το λαό.

Παρακάτω η είδηση όπως δημοσιεύεται χθες στην εφημερίδα Φιλελεύθερος.

Τέλος 10 ευρώ για όσους επισκέπτονται τις Πρώτες Βοήθειες

Την εισαγωγή τέλους ύψους 10 ευρώ για τις Πρώτες Βοήθειες που θα ισχύει για όλους εκτός από τους συνταξιούχους και κάποιες ειδικές ομάδες, αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Σταύρο Μαλά, το νομοσχέδιο έχει ήδη πάει στη Βουλή.

Σε ότι αφορά την απόφαση του Υπουργικού, ο κ. Μαλάς τόνισε ότι αυτή πάρθηκε για να αντιμετωπισθούν φαινόμενα κατάχρησης.

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, προβλέπει επίσης εισαγωγή τελών για εξετάσεις και συνταγογραφήσεις φαρμάκων.

Το τέλος εγγραφής δικαιούχων θα αυξηθεί από 2 σε 5 ευρώ.

Ο κ. Μαλάς επεσήμανε ταυτόχρονα ότι «πρέπει να αντιληφθούμε ότι το σύστημα υγείας στην Κύπρο και εννοώ τα δημόσια νοσηλευτήρια βρίσκονται κάτω από τεράστια πίεση».

Όλοι, πρόσθεσε, «έχουμε απαιτήσεις συνεχώς από τους γιατρούς και από το προσωπικό για να διεκπεραιώνουν γρηγορότερα τις υπηρεσίες τους», αναφέροντας ότι «αυτά δεν μπορούν να παρέχονται πάντα δωρεάν».

Θα πρέπει, είπε, «να γίνει μια πολύ μικρή, συμβολική συνεισφορά όλων μας για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε σ’ αυτόν τον τεράστιο φόρτο εργασίας».

Ερωτηθείς κατά πόσο θα υπάρχουν οποιεσδήποτε άλλες επιβαρύνσεις για εξετάσεις ο Υπουργός ανέφερε ότι «στα εξωτερικά ιατρεία έχουμε αποφασίσει επίσης να μπει ένα πολύ μικρό τέλος των 50 σεντ ανά εξέταση, ειδικά οι αιματολογικές εξετάσεις, έτσι ώστε να περιορίζεται και η κατάχρηση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: