Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα διατηρητέα Λεμεσού


Παραθέτουμε τα δημοσιεύματα από τις εφημερίδες:

Όχι στην ασυδοσία
Διαμαρτυρία στη Λεμεσό

Εκδήλωση διαμαρτυρίας διοργάνωσε χθες (Τρίτη) βράδυ η Πρωτοβουλία για τα Διατηρητέα Λεμεσού, εναντίον της κατεδάφισης δύο νεοκλασικών κτηρίων στην ιστορική οδό Αγίου Ανδρέου. 

Κρατώντας πλακάτ και πανό στα οποία αναγράφονταν συνθήματα, η ομάδα πολιτών που συγκεντρώθηκε στο πάρκο της συμβολής των οδών Γλάδστωνος και Αγίου Ανδρέου αξίωσε όπως διαφυλαχτεί η ιστορία της πόλης και να τεθεί πάνω από τα συμφέροντα των κατασκευαστικών εταιρειών. 

Παράλληλα συγκεντρώθηκαν υπογραφές οι οποίες θα συνοδεύουν ψήφισμα διαμαρτυρίας (κείμενο συλλογής υπογραφών) προς το υπουργείο Εσωτερικών και το δημοτικό συμβούλιο Λεμεσού. Μέσω του ψηφίσματος, οι πολίτες απαιτούν τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης, μέσω της άμεσης κήρυξης σε διατηρητέες οικοδομές των ιστορικών κτηρίων της οδού Αγίου Ανδρέου, με αρ. 375 και 377, τη διαφύλαξη των δημόσιων χώρων πρασίνου και των αστικών πάρκων, την αναβίωση του ιστορικού κέντρου από τους ίδιους τους κατοίκους του, καθώς επίσης και της διεύρυνσης των ανατολικών ορίων της Περιοχής Ειδικού Χαρακτήρα του Δήμου Λεμεσού, την προστασία του δημοσίου συμφέροντος και της ποιότητας ζωής των πολιτών, καθώς επίσης και της αδόμητης έκτασης μεταξύ του Φυτίδειου Αθλητικού Κέντρου (πρώην ΓΣΟ) και της Αγίου Ανδρέου. 

Τέλος, αξιώνουν την ενδυνάμωση της δημοκρατικής συμμετοχής των πολιτών στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΝΕΣΤΟΡΟΣ - εφημερίδα Πολίτης


Διαμαρτύρονται για τα διατηρητέα στη Λεμεσό

Ειρηνική συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε σήμερα (την Τρίτη) στις επτά το βράδυ στη συμβολή των οδών Γλάδστωνος και Αγίου Ανδρέου στη Λεμεσό που διοργανώθηκε από την Πρωτοβουλία / Παρέμβαση για τα Διατηρητέα Λεμεσού. Στόχοι της διαμαρτυρίας πολλαπλοί. 

Μεταξύ άλλων οι συγκεντρωθέντες απαιτούν τη διατήρηση της πολιτιστική κληρονομία και της αρχιτεκτονικής παράδοσης της Λεμεσού, μέσω της άμεσης κήρυξης σε διατηρητέες οικοδομές των ιστορικών και παραδοσιακών κτιρίων της οδού Αγίου Ανδρέου, με αρ, 375 και 377.

Απαιτούν επίσης την προστασία του δημοσίου συμφέροντος και της ποιότητας ζωής των πολιτών μέσω της άρνησης έκδοσης αδειών κατεδάφισης και της έκδοσης διαταγμάτων διατήρησης εννέα ιστορικών κτιρίων της οδού Αγίου Ανδρέου, καθώς επίσης και του χώρου πρασίνου μεταξύ του ΓΣΟ και της οδού Αγίου Ανδρέου και του αστικού πάρκου στη συμβολή των Οδών Γλάδστωνος και Αγίου Ανδρέου.

Η Πρωτοβουλία / Παρέμβαση για τα Διατηρητέα Λεμεσού επιπλέον απαιτεί τη διαφύλαξη των δημόσιων χώρων πρασίνου και των αστικών πάρκων, μέσω της προστασίας του δημόσιου πάρκου στη συμβολή των Οδών Γλάδστωνος και Αγίου Ανδρέου.

Ζητεί επίσης την αναβίωση του ιστορικού κέντρου και του παραδοσιακού πυρήνα της παλιάς πόλης από τους ίδιους τους κατοίκους της και όχι από τους μεγάλους επιχειρηματίες, μέσω της ανακαίνισης και διατήρησης των παλαιών και αξιόλογων κατοικιών και όχι της κατεδάφισης και της ανέγερσης στη θέση τους τεράστιων και πολυώροφων εμπορικών κέντρων, καθώς επίσης και της διεύρυνσης των ανατολικών ορίων της Περιοχής Ειδικού Χαρακτήρα (ΠΕΧ) του Δήμου Λεμεσού (μέχρι το τέρμα της Οδού Αγίου Ανδρέου).

Τέλος απαιτεί την ενδυνάμωση της δημοκρατικής συμμετοχής των πολιτών, μέσω της διασφάλισης των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων, κυρίως όσον αφορά την πρόσβαση σε πληροφορίες και τη συμμετοχή του κοινού στη λήψη αποφάσεων για περιβαλλοντικά θέματα, συμπεριλαμβανομένων των ζητημάτων της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς, της διαφύλαξης της αρχιτεκτονικής παράδοσης και της προστασίας των δημόσιων χώρων πρασίνου στο αστικό περιβάλλον της Λεμεσού.

ΕΛΙΝΑ ΜΕΝΕΛΑΟΥ ΑΛΑΤΖΟΓΛΟΥ - εφημερίδα Αλήθεια


Οχι στις κατεδαφίσεις

Με κυρίαρχο σύνθημα “όχι στην κατεδάφιση της αρχιτεκτονικής παράδοσης της πόλης μας”, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη μαζική εκδήλωση διαμαρτυρίας από την Πρωτοβουλία-Παρέμβαση για τα Διατηρητέα Λεμεσού, στο δημόσιο πάρκο της συμβολής των οδών Γλάδστωνος και Αγίου Αντρέου.

Οι διαμαρτυρόμενοι ζήτησαν την άμεση κήρυξη σε διατηρητέες οικοδομές δύο ιστορικών και παραδοσιακών κτιρίων της Οδού Αγίου Αντρέου, οι ιδιοκτήτες των οποίων προτίθενται να τα κατεδαφίσουν και στον τόπο τους να ανεγείρουν μεγάλο και σύγχρονο εμπορικό κέντρο. Προς τούτο αξίωσαν τη μη έκδοση των σχετικών αδειών κατεδάφισης και ταυτόχρονα την έκδοση Διατάγματος Διατήρησης από την Υπουργό Εσωτερικών. 

Τα δύο αυτά κτίρια, όπως υποστηρίζουν, ανεγέρθηκαν περί τα τέλη του 19ου-αρχές του 20ού αιώνα και τα οποία αποτελούν χαρακτηριστικό δείγμα της μετεξέλιξης της κατοικίας στη Λεμεσό και των τάσεων αστικοποίησης και “εξευρωπαϊσμού”. 

Αφορμή για την εκδήλωση, όπως μας εξήγησε ο εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας Κλείτος Παπαστυλιανού, αποτέλεσε το γεγονός ότι, ενώ έχουν περάσει δύο μήνες από τότε που στάληκε επιστολή για το θέμα και για άλλα ζητήματα, προς το Δημοτικό Συμβούλιο Λεμεσού, το Τμήμα Διατηρητέων και την Υπουργό Εσωτερικών, δεν έχει ληφθεί μέχρι στιγμής οποιαδήποτε απάντηση. 

Γνωρίζουμε, πρόσθεσε, πως ο Δήμος Λεμεσού έχει τις ίδιες ανησυχίες με εμάς και καταβάλλει έντονες προσπάθειες για τη διάσωση και διατήρηση της πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της πόλης μας. Ωστόσο, πρόσθεσε, αυτή η πολιτική πρέπει να γίνει πράξη και βίωμα και για άλλες αρμόδιες Υπηρεσίες και Αρχές.

Εκτός από το πιο πάνω θέμα των δύο κατοικιών, σύμφωνα με τον Κλ. Παπαστυλιανού, η Ομάδα Πρωτοβουλίας ζητά τη διαφύλαξη των δημοσίων χώρων πρασίνου και των αστικών πάρκων, μέσω της προστασίας του δημοσίου πάρκου στη συμβολή των Οδών Γλάδστωνος και Αγίου Ανδρέου, την αναβίωση του ιστορικού κέντρου και του παραδοσιακού πυρήνα της παλιάς πόλης από τους ίδιους τους κατοίκους της και όχι από τους μεγάλους επιχειρηματίες, μέσω της ανακαίνισης και διατήρησης των παλαιών και αξιόλογων κατοικιών και όχι της κατεδάφισης και της ανέγερσης στη θέση τους τεράστιων και πολυώροφων εμπορικών κέντρων, καθώς επίσης και της διεύρυνσης των ανατολικών ορίων της Περιοχής Ειδικού Χαρακτήρα (ΠΕΧ) του Δήμου Λεμεσού (μέχρι το τέρμα της Οδού Αγίου Ανδρέου). 

Οι διαμαρτυρόμενοι αξιώνουν επίσης την ενδυνάμωση της δημοκρατικής συμμετοχής των πολιτών, μέσω της διασφάλισης των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων, κυρίως όσον αφορά την πρόσβαση σε πληροφορίες και τη συμμετοχή του κοινού στη λήψη αποφάσεων για περιβαλλοντικά θέματα, συμπεριλαμβανομένων των ζητημάτων της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς, της διαφύλαξης της αρχιτεκτονικής παράδοσης και της προστασίας των δημοσίων χώρων πρασίνου στο αστικό περιβάλλον της Λεμεσού.

Τάσος Τσαππαρέλλας - εφημερίδα Χαραυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: