Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Γένοβα 2001: Εκδόθηκαν οι τελικές ποινές για τους αστυνομικούς που εμπλέκονται στη σφαγή στο σχολείο Diaz


Kαμία επιβολή ποινής για την αστυνομία και τις δυνάμεις ασφαλείας, που εμπλέκονται στην επιδρομή στο σχολείο Diaz κατά τη διάρκεια του 2001 στις διαδηλώσεις εναντίον της συνόδου κορυφής των G8 στη Γένοβα

Μετά από μια 9ωρη συζήτηση, το Ιταλικό Ανώτατο Δικαστήριο εξέδωσε την τελική του απόφαση για τους 25 κατηγορουμένους  - αστυνομικούς και επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας - που ήταν υπεύθυνοι για την βία κατά των ακτιβιστών που κοιμόντουσαν στο σχολείο Diaz, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής των G8 στη Γένοβα το 2001.

Αποτέλεσμα: οι περισσότερες από τις κατηγορίες δεν ισχύουν καθότι έχουν βάση του νόμου χρονικά παραγραφεί, γεγονός που οδηγεί σε ατιμωρησία για όλα τα εμπλεκόμενα άτομα. Εν τω μεταξύ, 10 ακτιβιστές αντιμετωπίζουν συνολικά 100 χρόνια φυλάκισης με κατηγορίες για "καταστροφή και λεηλασία".

Τα περισσότερα από τα ποινικά αδικήματα για τα οποία είχαν κατηγορηθεί οι αξιωματικοί, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της σοβαρής σωματικής βλάβης, έχουν χαρακτηριστεί ως εκπρόθεσμα και ως εκ τούτου άκυρα. Τα βασανιστήρια δεν αποτελούν καν έγκλημα στα πλαίσια της εθνικής νομοθεσίας της Ιταλίας, συνεπώς οι αξιωματικοί δεν κατηγορήθηκαν ποτέ γι'αυτά. Η μόνη κατηγορία που έχει ισχύ, ως εκ θαύματος, και αφορά στο καταστατικό των περιορισμών και της δημιουργίας εμποδίων στην έρευνα - εκείνη της κατασκευής ψεύτικων αποδείξεων - δεν θα έχει σημαντικές συνέπειες για τους κατηγορουμένους, χάρη στην αμνηστία που εγκρίθηκε το 2006 για αυτό το είδος των εγκλημάτων.

Η μόνη ποινή που αποφασίστηκε σε βάρος των κατηγορουμένων (και αν πράγματι θα επιβληθεί ουσιαστικά ή όχι είναι άλλο θέμα) είναι ο αποκλεισμός από δημόσιες υπηρεσίες για μία περίοδο 5 ετών, η οποία θεωρητικά θα πρέπει να σημαίνει και την άμεση απομάκρυνση όλων των αξιωματικών από τις θέσεις τους, σήμερα κιόλας. Περιέργως, όμως, η ίδια ποινή δεν έχει εφαρμοστεί στους επικεφαλής της αστυνομικής ομάδας που ηγούνταν την επιδρομή στο σχολείο: για άλλη μια φορά, φαίνεται, λόγω της παραγραφής.

Εν τω μεταξύ, τα στελέχη, που κατηύθυναν την όλη τότε επιχείρηση, έχουν όλα αυτά τα χρόνια, προωθηθεί σε διάφορες θέσεις των αστυνομικών δυνάμεων, στις μυστικές υπηρεσίες και σε άλλες δυνάμεις ασφαλείας της χώρας: για παράδειγμα, ο περίφημος Gianni De Gennaro,  επικεφαλής τότε της αστυνομίας, έχει γίνει αναπληρωτής γραμματέας του Συμβουλίου των Υπουργών από την παρούσα κυβέρνηση Monti.  Ο De Gennaro απαλλάχθηκε οριστικά από όλες τις κατηγορίες, εφόσον "τα γεγονότα αυτά δεν υφίστανται" - δηλαδή, σύμφωνα με την ιταλική νομική άποψη, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι αυτά για τα οποία έχει κατηγορηθεί, συνέβησαν πραγματικά.  Ας μην πει κάποιος πως το ιταλικό κράτος δεν ξέρει πώς να ανταμείψει τους πιο πιστούς  εργαζομένους του.

Η Χάιντι Τζουλιάνι, μητέρα του Κάρλο Τζουλιάνι, σχολίασε ότι «αυτό δεν είναι απόδοση δικαιοσύνης και ακόμα περισσότεροι άνθρωποι από αυτούς ήταν υπεύθυνοι, μιλώ για τον τότε επικεφαλής της αστυνομίας που αθωώθηκε, καθώς και για την έλλειψη ερευνών για το θάνατο του γιου μου».
 Τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης αντέδρασαν θετικά στην είδηση, αναφέροντας ότι η δικαιοσύνη έχει επιτέλους αποδοθεί και ο καθένας θα πρέπει να ζήσει ευτυχισμένος μετά από αυτό. 
Σε λίγο όλοι θα αρχίσουμε να λέμε ότι " ναι, ίσως κανά δυο αστυνομικοί το παρατράβηξαν, αλλά και οι διαδηλωτές δεν ήταν εντελώς αθώοι, είτε ότι ίσως η βία εναντίον τους να ήταν λίγο υπερβολική αλλά ήταν μια δικαιολογημένη αντίδραση απέναντι στη βία των διαδηλωτών ". Τα χουμε όλοι ξανακούσει αυτά κι άλλες φορές...

Έτσι, ενώ όλες οι κρατικές δυνάμεις θα επιστρέψουν σπίτι, με ένα ελαφρύ χτύπημα στην πλάτη τους και μια παρότρυνση του τύπου "Μην το ξανακάνεις, παιδί μου, μου κόστισε αρκετά χρήματα για να σε ξελασπώσω", 10 άνθρωποι που ήταν ανάμεσα στους διαδηλωτές αντιμετωπίζουν την πιθανότητα να περάσουν ένα μεγάλο μέρος της ζωής τους στη φυλακή για "εγκλήματα" όπως "καταστροφή και λεηλασία", νομική κληρονομιά του φασιστικού καθεστώτος και μία από τις πιο σοβαρές κατηγορίες από την άποψη της δημόσιας τάξης στην Ιταλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: