Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Η Κύπρος στον μηχανισμό για χάρη των τραπεζών!



Και επίσημα πλέον είμαστε στον μηχανισμό στήριξης αφού από τη Δευτέρα έχει υποβάλει η κυβέρνηση αίτημα για βοήθεια στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).


Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«H Κυπριακή Δημοκρατία έχει σήμερα ενημερώσει τις αρμόδιες Ευρωπαϊκές Αρχές για την απόφασή της να υποβάλει αίτηση προς τις χώρες μέλη της ζώνης του ευρώ για οικονομική στήριξη από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας/Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΤΧΣ/ΕΜΣ). Σκοπός του αιτήματος είναι ο περιορισμός των κινδύνων που αντιμετωπίζει η Κυπριακή οικονομία, ιδιαίτερα των αρνητικών επιπτώσεων που προέρχονται από τον τραπεζικό τομέα, λόγω της μεγάλης έκθεσής του στην ελληνική οικονομία».

H Κύπρος προσφεύγει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, μετά την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, και την Ισπανία, που την Δευτέρα κατέθεσε επισήμως αίτημα για στήριξη των τραπεζών της.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον κυπριακό τύπο, οι Βρυξέλλες ετοιμάζουν ένα πλήρες Μνημόνιο για την Κύπρο, που θα περιέχει όρους και για τα δημόσια οικονομικά της χώρας. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος», οι όροι του Μνημονίου θα υπερβαίνουν την ανακεφαλαιοποίηση κυπριακών τραπεζών και θα εκτείνονται σε όλο το φάσμα της κυπριακής οικονομίας.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί ότι η προσφυγή της Κύπρου στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και εν συνεχεία στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας δεν πρέπει να περιοριστεί στην ανακεφαλαιοποίηση κυπριακών τραπεζών, αλλά θα πρέπει να ενταχθεί σε ένα πλήρες πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ, η χώρα θα διαπραγματευτεί τους όρους με την ΕΕ και την ΕΚΤ (Ευρωπαική κεντρική τράπεζα) . «Θα περιλαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπιση των κυριότερων προκλήσεων της κυπριακής οικονομίας, κυρίως του χρηματοπιστωτικού τομέα, και ελπίζω ότι η Κύπρος θα δεσμευθεί στις απαραίτητες ενέργειες» τόνισε.

Το Eurogroup ανέθεσε στην τρόικα να ξεκινήσει συζητήσεις με τις κυπριακές αρχές, στη Λευκωσία προκειμένου να εξεταστούν οι όροι της οικονομικής στήριξης προς την Κύπρο και τις πτυχές του οικονομικού προγράμματος που θα εκπονηθεί. Όπως σημείωσε, ο εκπρόσωπος του επίτροπου, το Eurogroup θα κληθεί να λάβει αποφάσεις είτε στις 9 Ιουλίου, κατά την τακτική του συνεδρίαση, είτε νωρίτερα, όπως έχει συμβεί συχνά κατά το παρελθόν με άλλα κράτη, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Είπε ακόμη ότι εάν συμφωνηθεί ένα πρόγραμμα που θα αφορά τον χρηματοπιστωτικό τομέα και τα δημοσιονομικά μεγέθη της Κύπρου, τότε θα ισχύσει ότι έχει αποφασιστεί και με την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, δηλαδή ένα πρόγραμμα στο οποίο θα συμμετέχουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

Η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου στηρίζει το αίτημα της κυβέρνησης για προσφυγή στον ευρωπαϊκό  μηχανισμό στήριξης καθώς εκτιμά πως θα συμβάλει στην αποκατάσταση της ικανότητας των τραπεζών να προωθήσουν την οικονομική ανάπτυξη. Σε ανακοίνωση της αναφέρει ότι «είναι ζωτικής σημασίας να αποκατασταθεί η ικανότητα του τραπεζικού συστήματος για προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης όσο το δυνατόν συντομότερα» και τονίζει την ανάγκη να ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα προκειμένου να περιοριστούν οι πιθανές μελλοντικές αρνητικές επιδράσεις που προέρχονται από τη δραστηριοποίηση των κυπριακών τραπεζών σε άλλες χώρες.

Η Κύπρος είναι αποκλεισμένη από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές για περισσότερο από ένα χρόνο, ενώ στα τέλη του 2011 εξασφάλισε δάνειο 2,5 δισ. ευρώ από τη Ρωσία, ποσό που φτάνει όμως να καλύψει τις ανάγκες της χώρας μόνο για το 2012.

Το αίτημα για βοήθεια έρχεται λίγο πριν από την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την χώρα, την 1η Ιουλίου. Ήδη άρχισαν οι προκλήσεις και εκβιασμοί αφού ο επικεφαλής του Οικονομικού Συμβουλίου των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Κουρτ Λάουκ ζήτησε να μην επιτραπεί στην Κύπρο να ασκήσει την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, λόγω της προσφυγής της. Σε σχετική ανακοίνωσή του, ο κ. Λάουκ κάνει λόγο για «ευρωπαϊκό παράδοξο» όταν, όπως λέει, «ο σκύλος τίθεται επικεφαλής των αποθεμάτων λουκάνικων» και ζητεί  να απαγορευτεί στις χώρες οι οποίες έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα οικονομικής στήριξης να ασκούν την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θεσπίζοντας ως κριτήριο «όχι το μέγεθος, αλλά την αξιοπιστία κάθε χώρας».

Από το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών διευκρινίστηκε ότι η Κύπρος, «κατά την διάρκεια της εξάμηνης προεδρίας της, θα έχει το καθήκον να αναλαμβάνει δράσεις προς το συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των μελών της, όπως κάθε κράτος που έχει ασκήσει την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Σε μια άλλη πρόκληση Γερμανός δημοσιογράφος ρώτησε τον πρόεδρο Χριστόφια αν η Κύπρος είναι προς πώληση και αυτός του απάντησε : «Η Κύπρος δεν είναι προς πώληση. Ο κυπριακός λαός έχει αξιοπρέπεια. Μην με προκαλείτε με προβοκατόρικες ερωτήσεις».

Σε σύσκεψη του Χριστόφια με τα κοινοβουλευτικά κόμματα, συζητήθηκε πακέτο μέτρων για την οικονομία.
Σύμφωνα με το ΡΙΚ μεταξύ άλλων προβλέπεται μείωση ή φορολόγηση επιδομάτων 129 κρατικών αξιωματούχων, γενικών διευθυντών, βουλευτών, μελών της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας, δικαστών, επιτρόπων και μελών της επιτροπής εκπαιδευτικής υπηρεσίας. Προβλέπονται επίσης αντικίνητρα στην πρόωρη αφυπηρέτηση.

Στα μέτρα περιλαμβάνονται ακόμη πρόσθετες περικοπές από τον κρατικό προϋπολογισμό για δαπάνες, οι οποίες δεν επηρεάζουν σύμφωνα με την κυβέρνηση, την ανάπτυξη και τη λειτουργία των υπηρεσιών και οργανισμών. Για τα έσοδα, προβλέπεται αύξηση της έμμεσης φορολογίας για προϊόντα, όπως τα καπνικά, με στόχο την είσπραξη 14,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Περιλαμβάνονται επίσης άμεσες φορολογήσεις ακίνητης ιδιοκτησίας, ειδών πολυτελείας, καθώς και βελτίωση της φοροεισπρακτικής πολιτικής του κράτους. Επίσης, προβλέπεται αύξηση των τελών για την έκδοση, μεταξύ άλλων, τίτλων ιδιοκτησίας και αδειών κυκλοφορίας.

Όλα αυτά όμως ακόμα είναι στο στάδιο των συζητήσεων, δεν έχουν διαμορφωθεί η αποφασιστεί συγκεκριμένα μέτρα σε οποιαδήποτε κατεύθυνση. Σε κάθε περίπτωση, τα μέτρα που συζητήθηκαν, για να έχει η Κύπρος ισχυρότερη διαπραγματευτική θέση, θα πρέπει να περάσουν από τη Βουλή μέχρι τις 20 Ιουλίου.

Εμείς δεν πρόκειται να καθίσουμε με σταυρωμένα τα χέρια να παρακολουθούμε κυβέρνηση και αντιπολίτευση να μας οδηγούν στην καταστροφή και την εξαθλίωση, ούτε να αποδεχθούμε τα εξοντωτικά μέτρα που θα μας επιβάλουν η ΕΕ και το κυπριακό κράτος. Θα οργανώσουμε άμεσα κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις για ενημέρωση, αλλά και οργάνωση του λαού, ώστε να δημιουργηθούν οι κοινωνικές αντιστάσεις που θα αποτρέψουν τη εφαρμογή των οποιοδήποτε μέτρων εις βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας και των εργαζομένων.

ΚΑΜΙΑ ΘΥΣΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ - ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΕΝΑ ΧΡΕΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΜΑΣ - ΤΗ ΚΡΙΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΕΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: