Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Στα πρόθυρα του μνημονίου η Κύπρος


Τα ριάλια, ριάλια, ριάλια

Πιο ορατό από ποτέ είναι το ενδεχόμενο να μπει η Κύπρος στο «κλαμπ» των χωρών που εντάχθηκαν σε μηχανισμό στήριξης της ΕΕ. Αιτία τα οξυμένα ρήγματα στα θεμέλια του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Κύπρου που προκάλεσε η Μαρφίν-Λαϊκή Τράπεζα, όταν, επί διοικήσεως Ανδρέα Βγενόπουλου, προχώρησε σε αθρόες αγορές ελληνικών ομολόγων. Αυτό είχε ως συνέπεια να δημιουργεί μία τεράστια «μαύρη τρύπα» στην εν λόγω τράπεζα ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Ποσό υπερβολικά μεγάλο για το μέγεθος της Μεγαλονήσου.

Τα σελίνια μονά και διπλά

Την προηγούμενη εβδομάδα, η κυβέρνηση Χριστόφια της Κύπρου αποφάσισε να δώσει σχεδόν 2 δισ. ευρώ στη Μαρφίν – Λαϊκή Τράπεζα για να αποτρέψει την κατάρρευσή της, ενισχύοντας παράλληλα την πιθανότητα χρεοκοπίας την οικονομία του νησιού. Προκειμένου να σωθεί η πρώην παρέα του Βγενόπουλου (ο όποιος έχει ήδη προλάβει να πηδήξει από το καράβι που ναυάγησε), οι Κύπριοι πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν το λογαριασμό των 2 δισ. Το ποσό αυτό αφορά σχεδόν το 10%(!!!) του ΑΕΠ όταν το έλλειμμα αγγίζει το 6,3% του ΑΕΠ…

Τα μονόλιρα, πεντόλιρα και πού ’ντα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γιούροστατ, στις αρχές του 2011 το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 1,11 δισ. ευρώ ή το 6,3% του ΑΕΠ. Το δημόσιο χρέος έφτασε τα 12,72 δισ. από 10,65 δισ. το 2010. Την ίδια ώρα, οι ανείσπρακτες οφειλές του κεφαλαίου προς το κράτος μέσω της φοροδιαφυγής αγγίζουν το αστρονομικό ποσό των 1,54 δις, που ερμηνεύεται σε ποσοστό 8,4% επί του ΑΕΠ. Για το ίδιο έτος, οι δαπάνες για κοινωνικές παροχές, χρησιμοποιήθηκε το ποσό των 1,3 δις (7,1% επί του ΑΕΠ).

Η κυβέρνηση Χριστόφια, υπηρετώντας τις επιλογές του κεφαλαίου, επέβαλε μέτρα λιτότητας σε βάρος της εργαζόμενης πλειοψηφίας. Υποτίθεται ότι ο στόχος των αντιλαϊκών μέτρων ήταν η μείωση του ελλείμματος μεταξύ του 2,5% και 2,7% του ΑΕΠ στο τέλος του 2012.

Τώρα με την κρατική ενίσχυση των 2 δισ. το έλλειμμα θα εκτοξευθεί στα ύψη. Προκειμένου να καλυφθεί, η Κύπρος θα οδηγηθεί στον εξωτερικό δανεισμό. Δηλαδή, θα τεθεί θέμα προσφυγής σε μηχανισμό στήριξης και να μπει στο κλαμπ των χωρών της ευρωζώνης που τελούν υπό καθεστώς Μνημονίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: