Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Μεγάλες διεκδικήσεις και προειδοποιήσεις για δυναμικά μέτρα...από το κεφάλαιο


Ο σκληρός πυρήνας εκπροσώπησης των συμφερόντων του κεφαλαίου που έδειξε, εδώ και καιρό, ότι ελέγχει απόλυτα τις κοινοβουλευτικές ομάδες ΔΗΚΟ-ΔΗΣΥ και άρα έχει και την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, συνεχίζει να μπλοκάρει την ψήφιση νομοσχεδίων που το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων (ΤΕΠ) θεωρεί απαραίτητα για να μπορέσει να εισπράξει τις εκατοντάδες εκατομμύρια οφειλών που διάφοροι μεγαλο-επιχειρηματίες και μεγαλο-απατεώνες αρνούνται να πληρώσουν.

Το θέμα της φοροδιαφυγής είναι βέβαια διαχρονικό, όπως βέβαια και οι πολιτικές πλάτες στις οποίες βασίζεται, όμως, σήμερα σε συνθήκες βαθιάς ύφεσης, διαδοχικών μέτρων λιτότητας και πτώσης του βιοτικού επιπέδου των μισθωτών, η φοροαποφυγή και φοροδιαφυγή των εκατοντάδων εκατομμυρίων δεν είναι, απλώς σκανδαλώδεις, αλλά και πρόκληση του δημόσιου αισθήματος. 

Ειδικά, μάλιστα όταν η κυβέρνηση εξαναγκάζεται κάθε μερικά χρόνια στον εξευτελισμό της “αμνηστείας” για να καταφέρει να μαζέψει, έστω ένα μικρό μέρος από τα χρωστούμενα, ξεπλένοντας έτσι τις περιουσίες που κάποιοι κτίζουν στην πλάτη του δημοσίου. Να σημειωθεί εδώ ότι ήδη οι προηγούμενες νομοθεσίες σε σχέση με τη δυνατότητα συλλογής στοιχείων που υποτίθεται όπλισαν κάπως το ΤΕΠ, πέρασαν πολύ δύσκολα και αφού «νερώθηκαν»αρκετά – αυτές που αφορούν μεταξύ άλλων το ζήτημα εταιρικών και διευθυντικών ευθυνών φαίνεται ότι δεν θα περάσουν καν.

Όσον αφορά στο ΦΠΑ, η ΟΕΒ με τον πλέον επίσημο τρόπο, ζητά κατάργηση της τελευταίας τροποποίησης που εφαρμόστηκε μόλις πριν από δύο μήνες, επικαλούμενη τώρα προβλήματα ρευστότητας στην κατασκευαστική βιομηχανία. Δεν αναφέρεται, τώρα, ενάντια στην αύξηση 2% που ούτως ή άλλως μεταφέρεται στον καταναλωτή, αλλά ενάντια στη σμίκρυνση της περιόδου, κατά την οποία οι επιχειρηματίες μπορούσαν να κρατούν το ΦΠΑ πριν την πληρωμή του. “
Στις άλλες χώρες αυξάνεται αυτός ο χρόνος από τους 3 στους 6 μήνες, εδώ γίνεται το αντίθετο”, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΟΕΒ και ότι το κράτος θα χάσει, αντί να κερδίσει λεφτά από αυτή την κίνηση. Ο πρόεδρος του συνδέσμου εργολάβων οικοδομών ήταν πιο σαφής δηλώνοντας ότι προτίθενται να προχωρήσουν σε αγορές υλικών από τα “κατεχόμενα”, όπου ο ΦΠΑ είναι 0%.

Το ΚΕΒΕ τάσσεται ενάντια στην προτεινόμενη ρύθμιση για τα ξεπουλήματα, θεωρώντας ότι είναι δικαίωμα των επιχειρηματιών πότε να προχωρούν σε μειώσεις των τιμών και θεωρεί τον θεσμό του ξεπουλήματος, παρωχημένο και αναχρονιστικό. Επίσης, ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ ανέφερε ότι για να λυθούν τα προβλήματα της οικονομίας, πρέπει να μειωθεί ο αριθμός και οι μισθολογικές απολαβές των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ταυτόχρονα, να αυξηθεί η παραγωγικότητα, να προωθηθεί η εναλλαξιμότητα και να θεσμοθετηθούν ακόμα χαμηλότερες κλίμακες εισδοχής των νεοεισερχομένων στο δημόσιο.

Ξεκινά και επίσημα ο διάλογος για την “αναδιάρθρωση” της ΑΤΑ μέχρι το τέλος Ιουνίου, δέσμευση που ΟΕΒ-ΚΕΒΕ κατάφεραν να εξασφαλίσουν, ήδη, από τον προηγούμενο υπουργό Οικονομικών, αλλά που τώρα μετά και το ευρωπαϊκό σύμφωνο για υποχρεωτικό ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, αλλά και τις προβλέψεις της Ε.Ε. για σημαντικά μεγαλύτερο έλλειμμα της Κ.Δ. από όσο αρχικά αναμενόταν, αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολος. 
Αν ληφθούν υπόψη, βέβαια, από την μια η έλλειψη βούλησης και δύναμης από πλευράς πολιτικής ελίτ να διατηρηθεί καν η υφιστάμενη συνεισφορά του κεφαλαίου στα δημόσια οικονομικά, πόσο μάλλον να αυξηθεί και από την άλλη η αποτυχία των συνδικάτων να διατηρήσουν το ανάλογο της ΑΤΑ για τους εργαζόμενους στα επαγγέλματα του κατώτατου μισθού, κάποιος μπορεί να υπολογίσει τουλάχιστον την κατεύθυνση στην οποία δύναται να οδηγηθεί το ζήτημα.

Εκτός νόμου και ελέγχου

Με αφορμή τις τελευταίες απολύσεις Κυπρίων ξενοδοχοϋπαλλήλων στην Πάφο και την αναμενόμενη πρόσληψη κοινοτικών, που θα τους αντικαταστήσουν με πολύ χαμηλότερους μισθούς, τα συνδικάτα καταγγέλλουν, ζητούν παρεμβάσεις από το Υπουργείο και καλούν σε ενότητα τους εργαζόμενους. 

Με αφορμή το γεγονός αυτό, η ΔΕΟΚ θέτει γενικότερα το θέμα της εφαρμογής των εργατικών νομοθεσιών που παραβιάζονται κατάφωρα, με το Υπουργείο Εργασίας να έχει βασικά ρόλο “στατιστικής απεικόνισης” των παρανομιών. Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας για το 2011, οι αδήλωτοι εργαζόμενοι ξεπερνούν το 20%, ενώ το 60% των εργοδοτών δεν έχει προβεί σε γραπτή ενημέρωση των εργοδοτουμένων για τους όρους απασχόλησης τους, το 30% δεν τηρεί πίνακα προγράμματος εργασίας, το 72% δεν τηρεί πίνακα δικαιώματος υπηρεσίας και το 44% δεν τηρεί πίνακα ετήσιων αδειών του προσωπικού.

Στη κατεχόμενη Λευκωσία συνεχίζεται η απεργία των δημοτικών υπαλλήλων που παραμένουν απλήρωτοι για 2 ½ μήνες. Σε δυναμική εκδήλωση τους έξω από το κτήριο της “προεδρίας κυβέρνησεως” συγκρούστηκαν με την αστυνομία, έσπασαν τον κλοιό και άφησαν σκουπίδια στο προαύλιο, ενώ μετά πορεύτηκαν και προς τα γραφεία του κυβερνώντος Κόμματος Εθνικής Ενότητας ρίχνοντας και εκεί σκουπίδια και αυγά. 

Πηγή: Δεύτερη Ανάγνωση

Δεν υπάρχουν σχόλια: