Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Αποζημίωση 300.000 ευρώ στο θύμα της..ζαρντινιέρας

Αποζημίωση ύψους 300.000 ευρώ επιδίκασε το Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης στον 29χρονο -σήμερα- Κύπριο, Αυγουστίνο Δημητρίου που είχε πέσει θύμα ξυλοδαρμού από αστυνομικούς κατά τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου, το 2006.

Ο άτυχος Κύπριος φοιτητής Αυγουστίνος Δημητρίου είχε υποβάλει αγωγή κατά του ελληνικού Δημοσίου, διεκδικώντας αποζημίωση 1 εκατ. ευρώ για ηθική βλάβη. Στο κείμενο της αγωγής του ανέφερε, μεταξύ άλλων: « Όλα τελείωσαν για μένα εκείνο το βράδυ της 17ης Νοεμβρίου του 2006. Βίωσα τον θάνατο και τον βιώνω κάθε μέρα. Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει τον φόβο και τον πανικό μου. Μου έχουν καταστρέψει τη ζωή».

Κατά της απόφασης αυτής είχε ασκήσει έφεση το Ελληνικό Δημόσιο κι έτσι η υπόθεση εξετάστηκε σε δεύτερο βαθμό στο Τριμελές Διοικητικό Εφετείο, το οποίο κατά πλειοψηφία επιδίκασε στον νεαρό την ίδια χρηματική αποζημίωση με το πρωτοβάθμιο δικαστήριο.

Όπως έγινε γνωστό, στην απόφαση μειοψήφησε η εισηγήτρια που πρότεινε να του επιδικαστεί το ποσό των 100.000 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το σκεπτικό της απόφασης, το δικαστήριο, λαμβάνοντας υπ' όψιν τις ιατροδικαστικές εκθέσεις και εξετάζοντας τις συνθήκες κάτω από τις οποίες υπέστη τον ξυλοδαρμό, έκρινε ότι ο Κύπριος πράγματι έπεσε θύμα αδικοπραξίας από αστυνομικό όργανο.

Όσον αφορά την ίδια υπόθεση έχουν καταδικαστεί, σε πρώτο βαθμό, οκτώ αστυνομικοί που κρίθηκαν ένοχοι για τον ξυλοδαρμό του. Καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης από 15 έως 39 μήνες, με τριετή αναστολή. Η απόφαση ως προκλητικά επιεικής ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων.

Το δευτεροβάθμιο ποινικό δικαστήριο έχει προσδιοριστεί για τον επόμενο Σεπτέμβρη.

Οι προκλήσεις συνεχίζονται καθώς το θύμα της αστυνομικής βίας πρόκειται να βρεθεί στο εδώλιο του κατηγορουμένου για την κατηγορία της αντίστασης κατά της αρχής, ύστερα από σχετική μήνυση που κατέθεσαν εναντίον του οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση αστυνομικοί, οι οποίοι τον κατηγορούν επίσης ότι το βράδυ της «ζαρντινιέρας» συμμετείχε σε επεισόδια μέσα στο ΑΠΘ καθώς και ότι γρονθοκόπησε τους αστυνομικούς που προσπάθησαν να τον συλλάβουν στην Πλατεία Συντριβανίου.

Η δίκη έχει προσδιοριστεί για τις αρχές του προσεχούς Οκτώβρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: