Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Κρατάει ακόμα η απεργία στο ιδιωτικό μονοπώλειο τσιμεντοποιείας Βασιλικό - παραλύει η οικοδομική βιομηχανία

Από εφημερίδα φιλελεύθερος

Μεγάλο το κόστος από την απεργία στο Βασιλικό
«Ρολά κατέβασαν» τα εργοτάξια λόγω έλλειψης τσιμέντου

Μόνο στην κατασκευαστική βιομηχανία η ημερήσια απώλεια επί του κύκλου εργασιών της βιομηχανίας, υπολογίζεται στα €12-13 εκατ.
Λευκωσία: Ανυπολόγιστες είναι οι απώλειες, πολλών εκατομμυρίων ευρώ, που υφίσταται η κατασκευαστική οικονομία όπως και ολόκληρη η αλυσίδα των συναφών δραστηριοτήτων από την απεργία των εργαζομένων στη τσιμεντοβιομηχανία του Βασιλικού, που άρχισε την 1η Μαρτίου 2012. Μόνο στην κατασκευαστική βιομηχανία η ημερήσια απώλεια επί του κύκλου εργασιών της βιομηχανίας, υπολογίζεται στα €12-13 εκατ.

Επιπλέον, θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η απώλεια του κύκλου εργασιών που υφίστανται πολλές άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε συναφείς κλάδους με την οικοδομική βιομηχανία. Απώλεια που είναι δύσκολο να υπολογιστεί, αλλά σίγουρα ανέρχεται σε πολύ μεγάλα ποσά.

Μολονότι είναι δύσκολο να υπολογιστεί η συνολική απώλεια από την απεργία, το σίγουρο είναι ότι οι επιχειρήσεις υφίστανται αυξημένη πίεση εν μέσω ενός δύσκολου οικονομικού περιβάλλοντος.

Τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (ΟΣΕΟΚ), η πλειονότητα των εργοταξίων, 80% περίπου, «κατέβασαν τα ρολά» λόγω έλλειψης τσιμέντου.

«Η πραγματικότητα είναι ότι μεγάλος αριθμός εργοταξίων υπολειτουργούσε εδώ και αρκετές ημέρες, καθώς δεν είχαν τσιμέντο για να εργαστούν κανονικά και είχαν τους εργοδοτούμενούς τους να υποαπασχολούνται με διάφορες άλλες εργασίες και τους πλήρωναν», ανέφερε στέλεχος εργοληπτικής εταιρείας.

Η πλήρης έλλειψη τσιμέντου από την αγορά έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα μεταξύ άλλων και σε μεγάλα έργα στη Λεμεσό.

Πέραν των ανυπολόγιστων απωλειών που πιέζουν την κατασκευαστική βιομηχανία, πολλές εταιρείες άρχισαν ήδη να μετρούν το κόστος που θα έχουν αν δεν παραδώσουν τα έργα σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που αναφέρεται στα συμβόλαια που υπέγραψαν. Και όπως πληροφορούμαστε, είναι ορατός ο κίνδυνος να απωλέσουν τα προβλεπόμενα μπόνους, πολλών χιλιάδων ευρώ, λόγω της εκπρόθεσμης παράδοσης έργων.

Εν μέσω αυτής της παρατεινόμενης εργατικής διαφοράς και του μονοπωλίου διάθεσης τσιμέντου στην κυπριακή αγορά, μόνο η τσιμεντοβιομηχανία Βασιλικού είναι, εργοληπτικές εταιρείες μελετούν άλλους τρόπους εξεύρεσης πρώτης ύλης. Πληροφορίες μας αναφέρουν ότι μερικές εταιρείες εξετάζουν το ενδεχόμενο εισαγωγής τσιμέντου, ωστόσο φαίνεται το κόστος να είναι ιδιαίτερα μεγάλο και η διαδικασία χρονοβόρα. Στοιχεία που βάζουν σε δεύτερες σκέψεις τις εταιρείες.

Πολλοί, μεταξύ άλλων και το ΚΕΒΕ, έχουν διατυπώσει επανειλημμένα τη θέση ότι όλοι οι τομείς οικονομικής δραστηριότητας του τόπου και ιδιαίτερα αυτός των οικοδομών αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης και ως εκ τούτου όλες οι πλευρές θα πρέπει να επιδείξουν υπεύθυνη συμπεριφορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: