Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Ρεσιτάλ αντικομμουνισμού από Πολωνό βουλευτή με αφορμή τον Τσε


Η κυκλοφορία στην αγορά μιας μάρκας τσιγάρων με το όνομα και τη μορφή του Τσε στάθηκε ικανή να ξυπνήσει τα πλέον αντιδραστικά ένστικτα της συντηρητικής Δεξιάς στην Πολωνία.  Ο Στάνισλαβ Πιέτα, βουλευτής του κόμματος «Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS)» κατέθεσε αγωγή στα δικαστήρια ζητώντας την απαγόρευση της πώλησης των τσιγάρων. Γιατί; Διότι, σύμφωνα με τον βουλευτή Πιέτα, η απεικόνιση της μορφής και του ονόματος του Τσε συνιστά…«διάδωση ολοκληρωτικών ιδεολογιών» εκ μέρους της εταιρείας διανομής.

Διαστρεβλώνοντας πλήρως την ιστορική πραγματικότητα ο Πιέτα προχώρησε σε όργιο αντικομμουνισμού δηλώνοντας πως «η νομοθεσία απαγορεύει τη διάδοση ολοκληρωτικών ιδεολογιών, απ’ όπου και αν προέρχονται, είτε είναι φασιστικές, είτε κομμουνιστικές», ενώ χαρακτήρισε τον Τσε ως «κομμουνιστή φονιά» ευθυγραμμιζόμενος πλήρως με την ακροδεξιά προπαγάνδα και παραφιλολογία. Ο πολωνός βουλευτής δεν αρκέστηκε στα παραπάνω, βουτώντας ακόμη βαθύτερα στο βούρκο της αντιδραστικής παράνοιας του: «Δυσκολεύομαι να φανταστώ τσιγάρα με τις εικόνες του Γκέρινγκ ή του Γκέμπελς» δήλωσε, εξισώνοντας έτσι δύο εκ διαμέτρου αντίθετες όψεις της Ιστορίας.

Η άποψη που εξέφρασε ο Πιέτα αντικατοπτρίζει την σκόπιμη διαστρέβλωση που αναπτύσσουν γιά τον Σοσιαλισμό και τις ιστορικές μορφές του οι συντηρητικές και νεοφιλελεύθερες δυνάμεις στην ανατολική Ευρώπη. Άλλωστε, στην Πολωνία έχει τεθεί σε ισχύ από τον Ιούνιο του 2010 σχετικό άρθρο (Νόμος 256, παρ.2) του ποινικού δικαίου που ποινικοποιεί την χρήση κομμουνιστικών συμβόλων. Ασφαλώς, δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο νόμος αυτός – που στην ουσία επιχειρεί να εξισώσει στις συνειδήσεις των πολιτών τον κομμουνισμό με το ναζισμό – υπογράφτηκε από τον τότε πρόεδρο της χώρας, Λεχ Καζίνσκι, συνιδρυτή του Κόμματος «Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS)» του οποίου βουλευτής είναι ο Πιέτα.

Οι απόψεις που εξέφρασε ο Στάνισλαβ Πιέτα για τον Τσε θα μπορούσαν να θεωρηθούν απλώς γραφικές. Είναι όμως ταυτόχρονα και επικίνδυνες. Όχι μόνο γιατί ο Πιέτα είναι υψηλόβαθμο στέλεχος της πολωνικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και επίσης για το λόγο ότι τέτοιου είδους ανιστόρητες και σκοπίμως διαστρεβλωμένες θέσεις προσδοκούν να βρουν πρόσφορο έδαφος και στα μη-πολιτικοποιημένα στρώματα της κοινωνίας. Άλλωστε, όπως θα έλεγε και ο επίσης αντικομμουνιστής Γιόζεφ Γκέμπελς, «εάν πεις ένα αρκετά μεγάλο ψέμα και συνεχίσεις να το επαναλαμβάνεις, οι άνθρωποι τελικά θα το πιστέψουν».

Δεν υπάρχουν σχόλια: