Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Δρέσδη: Αντιφασιστική νίκη!


Σε μια νίκη ιστορικών διαστάσεων του αντιφασιστικού κινήματος στην Γερμανία εξελίχθηκε η αντιναζιστική κινητοποίηση στις 18 Φλεβάρη στην Δρέσδη. Περισσότεροι από 10.000 διαδηλωτές κατάφεραν να ματαιώσουν την παραδοσιακή συγκέντρωση νεοναζί και να φωνάξουν ένα δυνατό όχι στην καταστολή του αντιφασιστικού κινήματος από το κράτος.

Εδώ και 12 χρόνια νεοναζιστικές οργανώσεις χρησιμοποιούσαν την επέτειο του βομβαρδισμού της Δρέσδης κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο σαν αφορμή για να πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις μίσους στο κέντρο της πόλης, που συχνά συμπεριλάμβαναν επιθέσεις σε μετανάστες και αριστερές οργανώσεις. 
Εξαιτίας της αδιαφορίας της επίσημης πολιτικής σκηνής, αλλά και της ανεπαρκούς τακτικής της άμεσης αντιπαράθεσης με τους νεοναζί των διαφόρων ομάδων του αυτονόμου χώρου, επιτράπηκε η ετήσια διαδήλωση τους στην Δρέσδη να λάβει ανησυχητικές διαστάσεις και να αποτελεί την μεγαλύτερη φασιστική συγκέντρωση στην Ευρώπη, η οποία το 2009 συγκέντρωσε σχεδόν 7.000 νεοναζί.

Ως απάντηση σε αυτήν την απειλή συγκροτήθηκε το 2010 μια πλατιά αντιφασιστική ένωση που συμπεριλάμβανε συνδικάτα, αριστερές οργανώσεις και κινήσεις πολιτών η οποία οργάνωσε την καμπάνια για να μπλοκάρει την προέλαση των νεοναζί μέσα από την πόλη της Δρέσδης. Το πρώτο νέο χαρακτηριστικό αυτής της πρωτοβουλίας που οδήγησε στην επιτυχία ήταν ότι περιλάμβανε το μεγαλύτερο δυνατό ευρύ φάσμα οργανώσεων που ήτανε πρόθυμες να δράσουν κινηματικά.

Μαζικό μπλοκάρισμα

Το δεύτερο ήτανε ότι έθεσε σαν ρεαλιστικό στόχο, μακριά από συμβολικές δράσεις, το να μπλοκάρει και να μην επιτρέψει διαδηλώσεις μίσους μέσα από την μαζικότητα και την πολυσυλλεκτικότητα, ακόμα και αν θα έπρεπε να αντιμετωπίσει την καταστολή του κράτους. Πάνω σε αυτήν την τακτική βασίστηκε το 2010 και το 2011 η επιτυχία των αντιφασιστών, όταν ματαιώθηκαν τα σχεδία των νεοναζί να διαδηλώσουν μέσα από το κέντρο της πόλης, έμειναν περικυκλωμένοι και είδανε τα νούμερα των συμμετεχόντων τους να πέφτουν κατακόρυφα.

Την φετινή χρονιά και μέσα από τις μεγάλες διαστάσεις που συνέχιζε να παίρνει η αντιφασιστική καμπάνια για την Δρέσδη, οι νεοναζί αρκέστηκαν στο να κάνουν μια αριθμητικά μικρή συγκέντρωση στις 13 Φεβρουαρίου, την ώρα που και πάλι αντιφασίστες/στριες είχαν καταλάβει το κέντρο της πόλης. Στο ετήσιο ραντεβού τους, στις 18 Φλεβάρη οι νεοναζί αυτήν την φορά ματαίωσαν οποιουδήποτε τύπου κινητοποίηση και η μαζική αντιφασιστική διαδήλωση εξελίχθηκε σε μια γιορτή του αντιφασιστικού κινήματος που πέρασε μέσα από το σύνολο της πόλης της Δρέσδης και έκανε το σύνθημα «Δρέσδη ελεύθερη από ναζί» πραγματικότητα.

Όλα αυτά παρά τις πιέσεις του κράτους και των δικαστηρίων που όλα αυτά τα χρόνια προσπάθησαν να ποινικοποιήσουν την αντιφασιστική δράση. Λαμβάνοντας μέτρα όπως το να παρακολουθούν τα τηλέφωνα των συμμετεχόντων στις κινητοποιήσεις, συλλήψεις διαδηλωτών, αστυνομική καταστολή ακόμα και την άρση της βουλευτικής ασυλίας σε βουλευτές του Αριστερού Κόμματος (Die Linke) που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις. 
Το αντιφασιστικό κίνημα έδειξε συνέπεια στην δράση, νίκες και έφτιαξε νέες δομές που πλέον γεμίζουν τον κόσμο με αισιοδοξία ότι αφού τα κατάφερε στην Δρέσδη, θα τα καταφέρει και όπου ξαναχρειαστεί.


Εμείς να προσθέσουμε για τη κρατική καταστολή ότι οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν δακρυγόνα, εκτοξευτήρες νερού, σπρέι πιπεριού και γκλομπ για να διαλύσουν την αντιφασιστική διαδήλωση (πέρσι χρησιμοποίησαν και πλαστικές σφαίρες)! Αντιφασίστες πέταξαν πέτρες, μπουκάλια και πυροτεχνήματα σε αστυνομικούς.
Οι διαμαρτυρίες κόντρα στην ακροδεξιά πορεία ξεκίνησαν από την περασμένη εβδομάδα. Περίπου 17.000 αντιφασίστες σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα σε εκδήλωση διαμαρτυρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: