Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

ΣΑΝ ΠΟΛΛΟΙ ΔΕ ΜΑΖΕΥΤΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ;


Αν και πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι η πολεμική κλιμάκωση που παρατηρείται τελευταία στην Ανατολική Μεσόγειο εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πολιτικό παιχνίδι απειλών και παζαριών, κανείς δε μπορεί να παραγνωρίσει ότι η συγκέντρωση πολεμικών δυνάμεων είναι πρωτόγνωρη και ο φόβος στρατιωτικής σύγκρουσης ελλοχεύει.

Σύμφωνα με την αρθρογραφία, δεκάδες τουρκικά μαχητικά, που πετούν μέχρι το ύψος των 20.000 ποδών, ξεκίνησαν σε δεσμευμένες περιοχές εντός του FIR της Κύπρου νυχτερινές αεροπορικές ασκήσεις CAP-CAS και πιο συγκεκριμένα νότια του Ακρωτηρίου Λεμεσού και της πλατφόρμας «Όμηρος», αλλά και κατά μήκος των βορείων ακτών της νήσου. Στην τουρκική άσκηση συμμετέχουν μαχητικά F-16, F-4 Terminator 2020 και αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου CN-325-100 και C-160.

Η Κυπριακή Δημοκρατία καταγγέλλει ως παράνομες τις παραπάνω ασκήσεις στον ICAO, με την αποστολή ΝΟΤΑΜ, αναφέροντας ότι η δέσμευση των περιοχών έγινε παράνομα και χωρίς την συγκατάθεσή της, ενώ προβάλλει τις βλάβες που δημιουργούνται στα συμφέροντα της καθώς με τη δέσμευση των περιοχών αυτών, έστω και για λίγες ώρες, επηρεάζονται οι πτήσεις προς τις χώρες της Μέσης Ανατολής και του Ειρηνικού. Παράλληλα με τις διπλωματικές κινήσεις λαμβάνονται και στρατιωτικά μέτρα. Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς έχει ήδη θέσει σε ετοιμότητα τις αντιαεροπορικές του δυνάμεις, ενώ τα ραντάρ από το όρος Τρόοδος, συνεχώς μεταφέρουν στοιχεία από την τουρκική δραστηριότητα.

Ταυτόχρονα, το Ισραήλ εκμεταλλεύεται τις πολιτικές κινήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας για να παρέμβει στρατιωτικά. ‘Έχοντας  θέσει σε υψηλή ετοιμότητά τις αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις, αλλά και μεγάλο αριθμό Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών, επιβλέπει την περιοχή με μαχητικά αεροσκάφη καθώς η ΜΟΣΑΝΤ έχει πληροφορίες για παρενόχληση ισραηλινών εμπορικών σκαφών από τουρκικά αεροσκάφη. Ισραηλινές κορβέτες περιπολούν στην περιοχή, ενώ έχουν πυκνώσει οι περιπολίες των UAV κοντά στην πλατφόρμα.

Καθώς η Κυπριακή Δημοκρατία γιόρτασε τα 51 χρόνια από την Ανεξαρτησία της κανένα αστικό κατεστημένο της περιοχής δεν είναι περήφανο ούτε για το σεβασμό των Συμφωνιών, ούτε για τις συνέπειες της επεκτατικής του πολιτικής έναντι της Κύπρου. Και οι δύο «Μητέρες Πατρίδες» συνεργαζόμενες με τις εθνικιστικές δυνάμεις Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, δίχασαν, στοχοποίησαν τους λαούς της Κύπρου, επιχείρησαν μέσω Πραξικοπήματος και Κατοχής τη βίαιη προσάρτηση το 1974. Ακολούθως, η Τουρκία αναγνώρισε την ΤΔΒΚ και προώθησε  τον εποικισμό της νήσου, μεταφέροντας δεκάδες χιλιάδες κατοχικά στρατεύματα, δύναμη καταπίεσης και του Τουρκοκυπριακού λαού, ενώ το Ελληνικό κράτος προώθησε παράνομα το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα Ελλάδας-Κύπρου, δημιουργώντας αεροπορική και ναυτική βάση.

Αυτές τις εγκαταστάσεις θέλει τώρα να χρησιμοποιήσει το Ισραηλινό κράτος κλιμακώνοντας την παρουσία του στην περιοχή και επιχειρώντας σειρά προκλητικών ενεργειών.  Έτσι λοιπόν, δύο Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη F-16 και πιθανόν και F-15 Ra'am, αναμένονται στην Κύπρο την ερχόμενη εβδομάδα και θα προσγειωθούν στην βάση "Ανδρέας Παπανδρέου" στην Πάφο (έτσι τουλάχιστον διαρρέεται). Ο επιχειρησιακός στόχος είναι τα ισραηλινά μαχητικά να επιχειρούν στα νώτα των τουρκικών μαχητικών και αεροσκαφών συλλογής πληροφοριών (ELINT) που εμφανίζονται να προσφέρουν υποστήριξη στα τουρκικά πολεμικά σκάφη που συνοδεύουν το "Πίρι Ρέϊς", ενώ δεν λείπουν και οι ανησυχίες της τουρκικής Αεροπορίας (ΤΗΚ) λόγω του πολλαπλασιασμού των κινδύνων από τη διασπορά της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας και για τα ενδότερα της Τουρκίας.

Όμως στο πολεμικό αυτό παζλ που στήνεται στην Ανατολική Μεσόγειο οι στρατιωτικές ψηφίδες δε περιορίζονται στις δυνάμεις Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, Τουρκίας. Όψιμο το ενδιαφέρον των ΗΠΑ, Βρετανίας και Γαλλίας, αλλά και της Ρωσίας. Έστω και αν ορισμένοι επιχειρούν να δουν την πραγματικότητα με τους παραμορφωτικούς φακούς της ιδεοληψίας τους, διαβλέποντας αντι-αμερικανικό άξονα Τουρκίας Ρωσίας, οι εξελίξεις τους ξεπερνούν.  

Η Ρωσία, με εύλογα οικονομικά συμφέροντα στην περιοχή, που εκτός των άλλων διεκδικεί μερίδιο από τον επόμενο γύρο μοιρασιάς των κυπριακών ενεργειακών κοιτασμάτων (η Ρωσία ήδη έχει ζητήσει άδεια από την Κύπρο για να εκτελέσει έρευνες σε δύο "Οικόπεδα" που τώρα έχει αναπτυχθεί ο τουρκικός Στόλος), παράλληλα επιχειρεί την αναβάθμιση της ιμπεριαλιστικής της παρουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Έχοντας αφήσει πίσω την εποχή που ο ρωσικός στόλος αδυνατούσε να παρέμβει λόγω βλαβών και οικονομικών δυσχερειών, κάνοντας πρόβα τζενεράλε στη Γεωργία, δίνει τώρα δυναμικό παρόν, στέλνοντας μήνυμα ότι και στις εξελίξεις στην Συρία έχει λόγο.

Καθώς στην περιοχή περιπολεί ήδη ρωσικό συμβατικό υποβρύχιο, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι η Ομάδα Μάχης του αεροπλανοφόρου "Ναύαρχος Κουζνέτσοφ" από την Βόρεια Θάλασσα (θάλασσα Μπάρεντς) μαζί με το αντιτορπιλικό Admiral Chabanenko, κλάσης Udaloy II. πρόκειται να πλεύσει για την Ανατολική Μεσόγειο, κοντά στην περιοχή της κυπριακής γεώτρησης του "Οικοπέδου 12"! Η διάρκεια της αποστολής της Ομάδα Μάχης του αεροπλανοφόρου στην Μεσόγειο θα είναι τρεις μήνες. Το Ναύαρχος Κουζνέτσοφ αναμένεται να περάσουν τα στενά του Γιβραλτάρ στα τέλη Νοεμβρίου όταν θα έχουν γίνει γνωστά και τα αποτελέσματα της κυπριακής γεώτρησης Η ναυτική δύναμη αποτελείται από 6 αντιτορπιλικά, φρεγάτες και πλοία υποστήριξης!

Η απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης αιφνιδίασε και τον ρώσο πρέσβη στην Κύπρο που δήλωσε ότι "Αυτό είναι κάτι εντελώς νέο για μένα, δεν έχω οτιδήποτε επίσημο επί του θέματος μέχρι στιγμής", ενώ επιφυλάχθηκε να ενημερωθεί επί του θέματος και να τοποθετηθεί. Βεβαίως, η ρωσική πλευρά με επανειλημμένες τοποθετήσεις έχει ξεκαθαρίσει ότι υπερασπίζει τα κυπριακά συμφέροντα. Ο Ρώσος πρεσβευτής στην Λευκωσία, Βιατσεσλάβ Σούμσκι δήλωσε ότι "Από την αρχή τοποθετηθήκαμε αρκετά ξεκάθαρα πάνω στο θέμα, υποστηρίζουμε πλήρως το κυριαρχικό δικαίωμα των Κυπρίων για έρευνες και εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, αυτό (το δικαίωμα) είναι σε πλήρη εναρμόνιση με το διεθνές δίκαιο και τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς και καμία αμφιβολία δεν υπάρχει περί τούτου. Η στάση της Τουρκίας γενικότερα έναντι της Κύπρου δεν είναι πολύ σοφή" τόνισε χαρακτηριστικά. 
   

Δεν άργησε όμως να έρθει και η τουρκική απάντηση. Η κυβέρνηση Ερντογάν ανακοίνωσε ότι «σπάει» το συμβόλαιο αγοράς φυσικού αερίου που έχει με τη Ρωσία. Το πρόσχημα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ, είναι ότι η Άγκυρα είχε ζητήσει εκπτώσεις στην τιμή του αερίου και η Μόσχα αρνήθηκε να διαπραγματευτεί.

Και ενώ οξύνεται η ενεργειακή σύγκρουση Ρωσίας –Τουρκίας ο ελληνικός στρατός προχωρά σε προετοιμασίες με εντατικοποίηση των ασκήσεων, όπου τα αντικείμενα τους απαντούν σε ποικίλα ερωτήματα.
Στα πλαίσια των ετήσιων ασκήσεων που διοργανώνονται αυτή την περίοδο, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011 η ΤΑΜΣ «ΙΑΣΩΝ – 11» στη Νήσο Άγιος Ευστράτιος. Η ΤΑΜΣ «ΙΑΣΩΝ – 11» είναι Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων, μικρής κλίμακας, οργανωμένη από την ΑΣΔΕΝ, η οποία εκτελείται στην Περιοχή Ευθύνης της 88 ΣΔΙ «ΛΗΜΝΟΣ» και έχει ως αντικείμενο την εξάλειψη αεροπρογεφυρώματος. Στην διακλαδική αυτή άσκηση χρησιμοποιήθηκαν τμήματα του Στρατού Ξηράς, σε συνεργασία με πυρά της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού.

Επίσης πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη ένταση η άσκηση  «Χαλύβδινος Θώραξ» στην Φέρες της Θράκης. Στην άσκηση συμμετείχαν μαχητικά F-16 C Block 50  της 347 Μοίρας από την Νέα Αγχίαλο, η 21η   Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία από την Κομοτηνή, η  23η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία από Αλεξανδρούπολη η 25η Τεθωρακισμένη  Ταξιαρχία από την Ξάνθη και η 7η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού από τον  Προβατώνα. Το σενάριο της άσκησης περιελάμβανε την εξάλειψη αεροπρογεφυρώματος και την αντεπίθεσης στο έδαφος του εχθρού με διάβαση του ποταμού. Το στρατιωτικό ρεπορτάζ κατέγραψε ότι κατά την διάρκεια της άσκησης χρησιμοποιήθηκαν συστήματα UAV Sperwer για την συλλογή πληροφοριών και την στοχοποίηση του εχθρού, ενώ χρησιμοποιήθηκε το σύνολο του υλικού των ταξιαρχιών που περιλαμβάνει άρματα μάχης Leopard 2A6 HEL, Leoprad 2A4 και Leopard 1A5, γεφυροφόρα οχήματα Leopard 2 Buffel, οχήματα περισυλλογής Leopard 1 Bergepanzer ARV,  ΤΟΜΠ M113, αυτοκινούμενα πυροβόλο M109 A3GEA2 και PzH 2000 των 155 χλστ,  αντιαρματικά βλήματα, Milan, και αυτοκινούμενους εκτοξευτές αντιαρματικών πυραύλων M901.

Παράλληλα, συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό και οι πολεμικές προμήθειες, ενώ το πολεμικό κλίμα επιχειρεί να καλύψει τις όποιες αντιδράσεις υπήρξαν για το κόστος και την επικινδυνότητα όπλων και μέσων που βαρύνονται με σφοδρότατες κατηγορίες για απεμπλουτισμένο ουράνιο.  
Στρατιωτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι το ΥΕΘΑ ζήτησε  πληροφόρηση για το κόστος απόκτησης και την διαθεσιμότητα (Ρ&Α) για 20 Αμφίβια Οχήματα Εφόδου AAV7A1 από τα αποθέματα του αμερικανικού στρατού. Τα αμφίβια αυτά οχήματα πρόκειται να καλύψουν τις ανάγκες της Ταξιαρχίας Πεζοναυτών. Επίσης, τα στρατιωτικά περιοδικά πανηγυρίζουν γιατί προς ολοκλήρωση βαίνει η διαδικασία έγκρισης από τις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ για την πώληση των 400 μεταχειρισμένων αρμάτων μάχης Μ1Α1 Abrams στον ελληνικό Στρατό. Τα άρματα επιθεωρήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι από ειδική ομάδα του ελληνικού Στρατού στις ΗΠΑ σε συνεργασία με αμερικανούς αξιωματικούς.

Όμως οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να δυσαρεστήσουν κανένα. Επιχειρώντας να λειάνουν τις αντιθέσεις που προσφάτως σκιάζουν τις σχέσεις τους με την Τουρκία αποφάσισαν, σύμφωνα με την εφημερίδα ΧΟΥΡΙΕΤ, να παραχωρήσουν τρία ελικόπτερα Cobra, που αυτή τη στιγμή επιχειρούν στο Αφγανιστάν. Η εφημερίδα αναδημοσιεύει δηλώσεις του αμερικανού πρέσβη στην Άγκυρα. Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό ο Φράνσις Ριτσιαρντόνε είπε ότι οι ΗΠΑ θα παραχωρήσουν τα τρία Combra στην Τουρκία. Να θυμίσουμε ότι διακαής στόχος της Τουρκίας είναι η απόκτηση των αμερικανικών uav Pretador, για τα οποία ασκούνται μεγάλες διπλωματικές πιέσεις.

Όλα τα παραπάνω μας κάνουν να ανησυχούμε.
Το πολεμικό θερμόμετρο ανεβαίνει και οι κυβερνήσεις δείχνουν να επιδιώκουν την εμπέδωση «εθνικού μετώπου» ώστε να επιβάλουν με τις λιγότερες αντιδράσεις εργασιακό και κοινωνικό μεσαίωνα. Εξάλλου, πάντα οι «εθνικές κρίσεις» αποπροσανατόλιζαν από τα κοινωνικά προβλήματα, άμβλυναν τα κοινωνικά κινήματα.
Χαρακτηριστικά τα όσα συμβαίνουν στο βόρειο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου που η χρεωκοπία βρίσκεται και εκεί προ των πυλών. Τον  Σεπτέμβριο υπήρξε σοβαρό πρόβλημα με την καταβολή των μισθών και των συντάξεων.  Όπως γράφει η εφημερίδα Yeni Duzen οι συντάξεις καταβλήθηκαν με κάποια καθυστέρηση αλλά οι μισθοί των υπαλλήλων θα καταβληθούν μάλλον την Δευτέρα 3/10/11. Όπως αναφέρει άρθρο μίας άλλης τουρκοκυπριακής εφημερίδας ο τέως «υπουργός» άνευ χαρτοφυλακίου αρμόδιος και για κυπριακές υποθέσεις Tzemil Cicek είχε προειδοποιήσει ότι σε περίπτωση που δεν υλοποιηθούν από τους τουρκοκυπρίους τα μέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση Ερντογάν, τον Οκτώβριο, το ψευδοκράτος θα χρεοκοπήσει. Όλα τα παραπάνω αποκαλύπτουν την εξάρτηση των Τουρκοκυπρίων από το κράτος της Τουρκίας και τους σκληρούς εκβιασμούς που υφίσταται.

Εμείς απαντάμε:
·         Ούτε μια σταγόνα αίμα – ούτε ένα ευρώ  για τα πετρέλαια και το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσόγειο . Κοινωνική και πολιτική ανυπακοή ενάντια στους δυνάστες στην ίδια μας τη χώρα. Ανατροπή της κυβέρνησης της αντεργατικής λαίλαπας, του κρατικού αυταρχισμού και των πολεμικών τυχοδιωκτισμών.
·         Να σταματήσει οποιαδήποτε μοιρασιά της θάλασσας, του βυθού και του αέρα της Ανατολικής Μεσογείου από τις τοπικές κυβερνήσεις και τις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.
·         Να σταματήσει τώρα οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια (πολεμικές ασκήσεις, περιπολίες πολεμικών πλοίων, πτήσεις μαχητικών, επιφυλακές μονάδων) στην περιοχή – Καμιά αύξηση της στρατιωτικής θητείας.
·         Λευτεριά στην Παλαιστίνη. Σεβασμός των μειονοτήτων. Αλληλεγγύη στους εξεγερμένους του αραβικού κόσμου που παλεύουν για κοινωνική δικαιοσύνη και απαλλαγή από τους δυνάστες οποιασδήποτε μορφής.
·         Ανατροπή της στρατιωτικής συμφωνίας Ελλάδας-Ισραήλ. Μείωση της στρατιωτικής θητείας. Άμεση έξοδο της Ελλάδας από ΝΑΤΟ-Ε.Ε. Επιστροφή των στρατευμάτων που βρίσκονται εκτός συνόρων. Να κλείσουν όλες οι βάσεις. Καμιά διευκόλυνση στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.
·         Να φύγουν ΕΛΔΥΚ-ΤΟΥΡΔΥΚ-Αγγλικές βάσεις από Κύπρο. Λύση του Κυπριακού στη βάση των κοινών συμφερόντων των δύο λαών χωρίς ξένους επικυρίαρχους και «Μητέρες Πατρίδες».


ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

RE SINTROFE POLLA WRAIA TOUTA POU GRAFIS KAI STO 90% SIMFONO APOLITA, ALLA RE SINTROFE AN TO DOUME KAI LIO REALISTIKA TWRA TI SIGKEKRIMENI EPOXI DISTIXOS TA PIO POLLA POU JINA POU ESINOPSISES STO TELOS EN ADINATON NA GINOUN! IVREN I KIPROS FISIKO AERIO KAI NA FAKOUME PANO KATO KALOS I KAKOS ENA TO E3ORI3OUME!NA MPOU GINETE SE TOUNTI PERIPTOSI? TRAVOUME PISO? TOTE ENA KAMI TIN KIPRO AKOMA PIO MITSIA APO OTI INE GIA DIAFOROUS LOGOUS ENA STRAFOUN OULOI ENANTION KAI ENWITE KAI I TOURKIA POU OUTOS I ALLIOS OPIO DROMO KAI NA PAROUME EN ENANTION MAS!

O KA8E LAOS AFOU IPARXOUN JINTA GAMIMENA TA SINORIA KAI OI AOZ DIKEOUTE NA EKMETALEFKETE OTI IPARXI ME JINTES AOZ TOU, ASE POU ENA BOITHISI POLLOI KOSMO TOUNTO PRAMA GIATI ENA ANIXTOUN THESIS ERGASIAS! KAI SIOURA KANENAS IMPERIALISTIS EN DIKEOUTE NA EPEMBENI STRATIOTIKA STI PERIOUSIA TOU ALLOU!

PISTEFKO I KIVERNISI EDRASE POLLA SWSTA IXEN NA 8KIALE3I I SIMAXO I PROXORO MONOS KAI OPOU ME PARI O DROMOS (SIOURA SE KAMIA TRIPA) E8KIALE3E SIMAXIA!TWRA ERKETE KAI I ROSSIA POU GIA MENA E POLLA THETIKO OTI ERKETE I SIGKEKRIMENI XWRA EPIDI ENI MONOI POU TES DINATES XWRES POU AMAN ERTI APOKLIETE NA TIN KAMI ME ELAFRA PIDIMATAKIA!

EGW THORO OTI E8KIALE3AME TO PIO SWSTO DROMO, KAI EN O MONOS DROMOS TIS IRINIS TOUTOS, GIATI O ALLOS ITAN JINOS POU ITAN NA METATRAPOUME SE XWRA POU O KA8E IMPERIALISTIS ENA EXRISIMOPIOUSE TA IDATA TOU GIA POLEMIKOUS SKOPOUS, TOULAXISTON TOUTO TWRA GINETE ALLA E PROS OFELOS MAS!

ENTOMETA3I EGV THORO DAKTILO AMERIKANOU SE TOUTO OULO TO KLIMA APLA GIA NA POULOUN OPLA EPIDI EFANTOUS KAI JINOUS I KRISI POU EKAMAN OI MASONOI TOUS! ALLA NOMIZO TOUNTI FORA DISTIXOS EN8A FKI KANENOU SE KALO TOUNTO KLIMA OUTE TOU TOURKOU OUTE TOU AMERIKANOU OUTE EMAS!