Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Συνταγή Μνημονίου και στην Κύπρο


Τα μέτρα λιτότητας που αποφάσισε η κυβέρνηση και οι συντεχνίες αποδέχθηκαν(..)ανακοινώθηκαν. Η αντιπολίτευση διαφωνεί ζητώντας πιο σκληρά μέτρα(!) κατηγορώντας κυβέρνηση και συντεχνίες(!)

Εδώ είναι που πρέπει η εργατική τάξη να σηκώσει το ανάστημα της και να αντισταθεί.
Να ξεκινήσει ταξική αντεπίθεση, τόσο ενάντια στη κυβέρνηση και τις συμβιβασμένες συντεχνίες, αλλά και ενάντια στη αντιπολίτευση, που θέλει να τα χαρίσει όλα στο κεφάλαιο και να φορτώσει όλα τα βάρη στη εργατική τάξη,γκρεμίζοντας όλα τα κεκτημένα της. 
Η αυτοοργάνωση των εργαζομένων σε ανεξάρτητα και ταξικά σωματεία είναι επιτακτική ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε, σαν ο μόνος δρόμος για να υπερασπιστεί η εργατική τάξη τις κατακτήσεις της και να έχουν οι εργατικοί αγώνες νικηφόρα προοπτική.

Ας δούμε τι περιλαμβάνουν τα μέτρα σύμφωνα με την εφημερίδα ελευθεροτυπία.

Καταργήσεις οργανισμών και αποκρατικοποιήσεις περιλαμβάνει το «πακέτο» λιτότητας Αυξάνεται ο συντελεστής ΦΠΑ-Ψαλίδι στα κοινωνικά επιδόματα

Ελληνικό άρωμα έχουν τα μέτρα του 3ετούς προγράμματος που ανακοίνωσε ο νέος υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας για τον περιορισμό του κυπριακού ελλείμματος. Τα επτά νομοσχέδια θα περάσουν από την κυπριακή Βουλή στις 25 Αυγούστου.

Μεταξύ των μέτρων που ανακοινώθηκαν είναι:

1.Η κατάργηση των επαγγελματικών ταμείων συντάξεων για τους νεοεισερχομένους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και η καθιέρωση ενός ενιαίου ασφαλιστικού συστήματος με φορέα το υφιστάμενο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων για όλους τους εργαζομένους, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

2.Η μείωση των κλιμάκων εισδοχής στο δημόσιο κατά 10% με ταυτόχρονη σύσταση Ταμείου Προνοίας.

3.Η επιβολή έκτακτης εισφοράς στους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα που θα ανέρχεται στο 3% για τα επόμενα τρία χρόνια, ή και περισσότερα αν χρειαστεί, ώστε να εισπραχθούν μέχρι το τέλος του χρόνου 22 εκατομμύρια ευρώ και μέχρι το τέλος του 2012, 90 εκατ.. Επίσης θα κληθούν να συνεισφέρουν 2% στο Ταμείο Χηρών και Ορφανών από το σημερινό ύψους του 0,75%.

4.Η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από το 15% στο 17% με στόχο την είσπραξη 20 εκατ. ευρώ φέτος και 130 εκατ. τον ερχόμενο χρόνο.

5.Η αύξηση της φορολογίας επί των τόκων των καταθέσεων από 10% σε 15%, καθώς και αύξηση της φορολογίας επί των κερδών των εταιρειών από 15% σε 17%.

6.Η αύξηση του συντελεστή του Φόρου Εισοδήματος, για εισοδήματα πάνω από 60.000 ευρώ από το 30% στο 35%.

7.Η επιβολή εισφοράς 350 ευρώ τον χρόνο σε κάθε εγγεγραμμένη εταιρεία, μέτρο που θα αποφέρει έσοδα 70 εκατ. ευρώ, ο διπλασιασμός του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας και η αναθεώρηση της αξίας των ακινήτων.

Σε δηλώσεις του ο Κίκης Καζαμίας τόνισε ότι ετοιμάζεται σειρά από άλλα νομοσχέδια που θα προβλέπουν κατάργηση ημικρατικών οργανισμών, αποκρατικοποίηση του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου, κατάργηση κενών θέσεων και πάγωμα προσλήψεων. Επίσης ανέφερε ότι με τον προϋπολογισμό του 2012 αναμένεται να υπάρξουν προτάσεις για κατάργηση της ΑΤΑ στις συντάξεις στο δημόσιο, όταν δίνονται γενικές αυξήσεις. Ο ίδιος τόνισε ότι θα θα περικοπούν 200 εκατομμύρια ευρώ από τις κοινωνικές παροχές και θα μειωθούν τα δημόσια βοηθήματα κατά 40 εκατ. ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι στόχος είναι ο μηδενισμός του ελλείμματος έως το 2013. Για το 2011, στόχος είναι να μειωθεί στο 4% έως 4,5% και το 2012 στο 2% έως 2,5%, για να φθάσει το 2013 στο μηδέν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: