Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

«Σκλάβοι» των ξενοδοχείων στην ελεύθερη Αμμόχωστο


Σχόλιο δικό μας:Η εργοδοτική τρομοκρατία και αυταρχισμός,ο εργατικός μεσαίωνας κυριαρχούν όταν δεν υπάρχει ταξικό εργατικό κίνημα. ΟΥΤΕ ΠΕΟ  ΟΥΤΕ ΣΕΚ ΟΥΤΕ ΠΑΣΥΔΥ,ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΠΑΛΗ ΤΑΞΙΚΗ


από σίγμα η είδηση


Άθλιες συνθήκες διαβίωσης, πλήρης εκμετάλλευση, φόβος και απόγνωση. Αυτά είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που συνθέτουν τη ζωή κάποιων ανθρώπων, «κατώτερων» για τους εργοδότες τους. 
Στην Κύπρο του 21ου αιώνα, των δικαιωμάτων και των ελευθεριών, κοινοτικοί που εργάζονται σε ξενοδοχεία της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου, παλεύουν να βγάλουν τα προς το ζην δουλεύοντας σαν σκλάβοι, με μισθούς που δεν ξεπερνούν τα €500, χωρίς κοινωνικές ασφαλίσεις και με απλήρωτες υπερωρίες. Και το χειρότερο; Ζουν στοιβαγμένοι σε τρώγλες, για τις οποίες φυσικά τους αποκόπτονται χρήματα.
Το θέμα έφερε σήμερα στο φως η εφημερίδα «Φιλελεύθρος». Το SigmaLive επικοινώνησε με το Υπουργείο Εργασίας για να διαπιστώσει ότι έχει …μαύρα μεσάνυχτα! Όσο για το Δημαρχείο Παραλιμνίου; Ευαισθητοποιήθηκε αφού τους ειδοποιήσαμε εμείς!!
«Εδώ ζουν σκλάβοι»
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, στην περιοχή των Κοκκινοχωριών, το σημείο όπου ζουν οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι είναι γνωστό ως το μέρος όπου «ζουν οι σκλάβοι». Πρόκειται για ένα ερειπωμένο συγκρότημα μικρών και παλιών διαμερισμάτων, στο καθένα από τα οποία μπορούν υπό κανονικές συνθήκες να διαμείνουν ένα, το πολύ δύο άτομα. Κι όμως, εκεί ζουν στοιβαγμένοι περίπου 60 άνθρωποι, τέσσερις ή πέντε στο κάθε διαμέρισμα. Σημειώνεται πως το συγκεκριμένο συγκρότημα ανήκει, σύμφωνα με πληροφορίες στο συγκρότημα ξενοδοχείων, στο οποίο εργοδοτούνται οι  άνθρωποι αυτοί.
Οι συνθήκες υγιεινής, άθλιες. Κατσαρίδες και ποντίκια είναι οι μόνιμοι «συγκάτοικοι» τους ενώ για κλιματισμό δε, ούτε λόγος!  Κι όμως, γι αυτό τον χώρο, αποκόπτονται από τον μισθό των ανθρώπων αυτών χρήματα, μισθός ο οποίος ούτε καν πλησιάζει τα 500 ευρώ, κι ας δουλεύουν 26 ημέρες τον μήνα με  «υπερωρίες», ακόμα και στα off τους.  
Πείνα και εξαθλίωση η καθημερινότητα τους, φόβος και άγχος προκειμένου να μην χάσουν έστω και αυτά που έχουν, τα αισθήματα τους.  Κι ας τους είχαν υποσχεθεί στην αρχή μισθό 1200 ευρώ και τουλάχιστον ανθρώπινη διαμονή.

Ίδια καταγγελία για δεύτερη φορά

Το θέμα δεν είναι καινούριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ίδια περίπτωση είχε δει ξανά τα φώτα της δημοσιότητας πριν από ένα περίπου χρόνο, ωστόσο κανείς δεν επενέβη για να αλλάξει αυτή η κατάσταση και να προστατεύσει τους εργαζόμενους.
Σε επικοινωνία που είχαμε με τον υπεύθυνο για θέματα των ξενοδοχοϋπαλλήλων  Αμμοχώστου της ΣΕΚ, Γιώργο Καρρά, μας επιβεβαίωσε πως έτσι έχει κατάσταση, τονίζοντας πως  ουδείς αρμόδιος δεν κινητοποιήθηκε προς διερεύνηση της υπόθεσης αυτής.  «Παρόλο που υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις, είναι δύσκολο να εξακριβωθούν. Δεν μπορεί κανείς τόσο εύκολα να έχει πρόσβαση στα εσωτερικά μιας επιχείρησης», πρόσθεσε.        

«Αλλού» του υπουργείο Εργασίας

Το Sigmalive επικοινώνησε με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εργασίας, Γιώργο Παπαγεωργίου, ο οποίος μας ανέφερε πως ειδικά για την θερινή περίοδο και την ξενοδοχειακή βιομηχανία, κλιμάκιο με λειτουργούς επισκέπτεται συνεχώς ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις για επί τόπου επιθεώρηση των συνθηκών εργασίας των υπαλλήλων. Παρόλο που μας επεσήμανε πως μέχρι στιγμής έχουν καταγγελθεί κάποιες περιπτώσεις με τις εν λόγω επιχειρήσεις να έχουν λάβει προειδοποιήσεις για συμμόρφωση, εντούτοις για την συγκεκριμένη περίπτωση είχε ….μαύρα μεσάνυχτα! Του επισημάναμε πως η υπόθεση είχε δημοσιοποιηθεί και πέρυσι, ωστόσο μας ανέφερε εκ νέου πως δεν ήταν εις γνώση του υπουργείου. Γι αυτό και του δώσαμε εμείς το όνομα της επιχείρησης και του υποστατικού όπου διαμένουν οι αλλοδαποί,  προς διερεύνηση!

Επιλεκτική ευαισθησία από το Δημαρχείο

Εκτός από το αρμόδιο υπουργείο, επικοινωνήσαμε και με τον Δήμαρχο Παραλιμνίου, Ανδρέα Ευαγγέλου. Όπως μας είπε, ούτε και ο Δήμος είχε ενημέρωση για το θέμα, τονίζοντας μας όμως η αρμοδιότητα τους περιορίζεται στους υγειονομικούς ελέγχους. «Υγειονομικά θα το ερευνήσουμε το θέμα», αρκέστηκε να μας δηλώσει ο δήμαρχος!
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ, Χάρης Λοϊζίδης σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Sigmalive καταδίκασε τέτοιες συμπεριφορές από τα ξενοδοχεία. «Πρέπει οι καταγγελίες να διερευνηθούν από τους αρμοδίους», πρόσθεσε ο κ. Λοϊζίδης.
Σημειώνεται πως σε ότι αφορά καταγγελίες γύρω από το θέμα της εκμετάλλευσης εργαζομένων, οι πολίτες μπορούν να καλούν επώνυμα ή ανώνυμα τον αριθμό 77778577.

Δεν υπάρχουν σχόλια: